Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomaže kostima, srcu i probavi

Iako nema mnogo hranjivih tvari, itekako je korisno između obroka grickati celer; evo zašto

Instagram/maxi_bebe_habana
09.02.2022.
u 07:00

- Celer podržava i zdravlje srca jer sadrži spojeve koji snižavaju krvni tlak i tako čuvaju srce - kaže dijetetičarka Symone Moodoo.

Iako se uglavnom sastoji od vode što znači da nije baš prepun vitaminima i mineralima, prema nutricionistici dr. Mayi Feller celer i u stabljikama i u listovima ima nešto hranjivih tvari, no ono čega ima u izobilju je K vitamin koji je u tijelu ključan za pravilno zgrušavanje krv i izgradnju kostiju.

Također, celer sadrži i topiva i netopiva vlakna koja pomažu radu crijeva i nužna su za redovitu probavu i pravilan rad crijeva, a ne sadrži ništa štetnih kalorija (šalica nasjeckanog celera ukupno ima oko 14 kalorija).

7 namirnica pomoću kojih će vaši zubi postati bijeli kao iz reklama

1/8

Zato premda organizmu ne osigurava mnogo mikronutrijenata, dr. Feller ističe da su hranjive tvari koje celer sadrži itekako vrijedne pažnje.

Jedan od razloga je što sadrži antioksidanse kao što su beta-karoten, C vitamin i flavonoidi, kao i kofeinsku kiselinu koja se nalazi i u kavi, čaju i vinu. Ipak, ono zbog čega nam je celer najkorisniji su njegova vlakna i "dobre" bakterije koje sadrži, a koje su zadužene za brojne probavne funkcije kao što su razgradnja hrane, apsorpcija hranjivih tvari i kontrola crijevne upale.

- Uz to, celer podržava i zdravlje srca jer sadrži spojeve ftalide za koji se pokazalo da imaju blagotvoran učinak na krvni tlak - rekla je dijetetičarka dr. Symone Moodoo za Shape. Točnije, ftalidi, kaže, opuštaju krvne žile, čime se poboljšava protok krvi u srce i druge vitalne organe, te se smanjuje visoki krvni tlak koji je glavni čimbenik rizika od srčanih bolest.

Još je jedan čimbenik rizika od srčanih bolesti na koje utječe celer; kolesterol; i to opet zahvaljujući svojim vlaknima koja se vežu na višak kolesterola u probavnom traktu, a zbog vlakana je izvrstan i za smanjenje šećera u krvi; naime njegova topiva vlakna usporavanju probavu šećera, što pak sprječava nagli skok šećera u krvi i tako smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Jedna šalica nasjeckanog celera sadrži i 29,6 mikrograma K vitamina, što je trećina preporučene dnevne količine za žene (90 mikrograma) i četvrtina za muškarce (120 mikrograma). Taj je vitamin između ostalog potreban za stvaranje osteokalcina, proteina koji utječe na snagu kostiju jer je zadužen za taloženje kalcija u njima.

 A osim što je pun vode, celer sadrži i dva elektrolita koja  pomažu u održavanju normalne ravnoteže tekućine u stanicama, pa dovoljan unos celera pomaže hidraciji i osigurava da tijelo dobije dovoljno potrebne tekućinu.

Koktelima možete pojačati imunitet: Donosimo jednostavne recepte!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije