Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
da ne uvenu

I kućne biljke 'znaju' da je ljeto: Stručnjakinja savjetuje kako brinuti o njima u toplim mjesecima

shutterstock
10.06.2022.
u 15:30

Neke su sobne biljke također zbog kemikalija jako osjetljive na vodu iz slavine pa ih radije zalijevajte filtriranom vodom ili kišnicom, kaže Kate Turner.

Da bi sobne biljke uspjele, ljeti se o njima treba brinuti drugačije nego zimi, a 'guru vrtlarenja' Britanka Kate Turner kaže kako je tijekom ljetnih mjeseci češće zalijevanje prvo pravilo kojeg se treba držati.

- Ako ste svoje biljke tijekom zime premjestili bliže prozorima kako biste im povećali prodor svjetlosti, svakako ih sada odmaknite - kaže Turner, jer je većini biljka pretoplo na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Ljudi putem interneta pokazali kako izgleda rad od kuće s ljubimcima

1/12

- Mogu tako dobiti opekotine koje se kod sobnih biljaka pokazuju kao smeđe mrlje na lišću ili na vrhovima - dodaje ona.

Osim toga, stručnjakinja napominje da se više zalijevanje odnosi samo na vrije me kad biljki treba više vode.

- Nemojte ih uvijek jednako zalijevati; prvo provjerite zemlju tako da u nju zabijete prst, najmanje pet centimetara duboko - kaže ona, "a ako je još uvijek vlažna, nemojte zalijevati jer će prekomjerno zalijevanje privući gljivice."

Prilikom zalijevanja sobnih biljaka, objašnjava, preporučuje se koristiti vodu sobne temperature, nikako prehladnu vodu iz slavine, koja biljku može 'šokirati'.

- Neke su sobne biljke također zbog kemikalija jako osjetljive na vodu iz slavine pa ih radije zalijevajte filtriranom vodom ili kišnicom - kaže Turner.

Osim toga, savjetuje i polijevanje lišća onih biljaka kojima je to potrebno, poput paprati i orhideja, a podsjeća i da sve biljke trebaju hranu, odnosno gnojivo.

- Kad ste u nedoumici koliko ga stavite, u proljeće i ljeto koristite polovicu preporučene doze jednom svaka dva tjedna - rekla je za Express.

Mladić peče hamburgere, odreske i torte u automobilu na suncu u kojem temperature dosežu skoro 100°C

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije