Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinamova čarolija na Adventu

Čekao sam cijelu noć da mi Djedica donese kopačke...

Dinamova čarolija na Adventu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
03.12.2019.
u 22:16

Uz ugostiteljsku ponudu iz Dinamove kuhinje, pripremili smo i razne akcije te pogodnosti, a kućica ima i humanitarni karakter

Još kao dječak sjedio bi uz prozor i dobar dio noći čekao. Imao je i njemu sasvim razumljiv razlog – želio je dočekati djedicu koji u jednoj noći uspije obići cijelu Zemlju kako bi svoj dobroj djeci poklonio ono što su poželjela. Njegova je, pak, želja bila uvijek ista – kopačke pod borom. Djeda Božićnjaka nikad dočekao nije jer je zaspao čekajući, no ujutro bi uvijek pronašao kutije zamotane u celofan, a najviše se veselio upravo kopačkama.

Kuna za Dumovec

Od malih nogu “zaljubljen” je u Božić Damian Kadzior, Dinamovo krilo iz Poljske, kojem je Zagreb dom već osamnaest mjeseci. Taj blagdan iznimno je važan u njegovoj obitelji, a tradicija slavljenja, kaže taj nogometaš, slična je onoj u Hrvatskoj, no bez obzira na to gdje se nalazio, tom 27-godišnjaku najvažnije je da je okružen svojim najbližima. Dane oko ovog blagdana smatra najdragocjenijim dijelom godine, koje je, osim za obitelj, rezervirao i za prijatelje. Svakojake delicije tada se nađu na stolu obitelji Kadzior, a da ničega ne fali pobrinu se Damianova supruga Aneta, ali i njegova majka i baka.

– U Poljskoj se taj dan jede nešto posebno, juha od cikle i gljiva, puno riba i “pierogi” što je posebnost Poljske, odnosno moje regije – kaže Damian Kadzior. Pierogi, jelo najsličnije talijanskim raviolima ili našim tačkrlama, u kući Kadziorovih puni se cvjetačom i gljivama, no nadjev može biti i od pire-krumpira, sira, kupusa, kiselog kupusa, mesa... Bogat je stol i kod Marija Gavranovića, Dinamova napadača. Obilje hrane mu je, priznaje taj švicarski nogometaš hrvatskog podrijetla, svojevrstan izazov, od kojeg se ipak uspije suzdržati.

Video: Otvorenje Adventa u Zagrebu

– Kada smo u Švicarskoj, onda se okupi cijela obitelj. Ili smo kod mojih na večeri ili kod supruginih roditelja. Ovaj Božić bit će nam poseban jer smo supruga i ja dobili prvo dijete, a ove godine i proslava će biti drukčija s obzirom na to da smo blagdane odlučili provesti u toplijim krajevima – govori Gavranović, koji je djevojčicu sa suprugom Anitom dobio u svibnju ove godine. Kao dijete je blagdane provodio kod obitelji u BiH. Odlazak na polnoćku tradicija je koje se drže u obitelji obojice, a prosinac kao da je čaroban i posebniji u odnosu na ostale mjesece u godini.

Jednako tako misle i drugi igrači najpopularnijeg zagrebačkog nogometnog kluba, pa kad su odlučili priključiti se zagrebačkom Adventu, nije bilo uopće sumnje kako će zvati kućicu u kojoj nude svoje specijalitete. Nikako drukčije nego – Dinamova čarolija. U sklopu Božićne bajke na istočnoj strani Trga bana Jelačića prodaju delicije koje je za njih osmislio chef Tomislav Antolić. Tako se za 25 kuna mogu kupiti tzv. grah ‘n’ kobasice, odnosno ljuta kobasica u hot-dog pecivu sa zapečenim grahom, ZGrebrica – pečena rebrica u tortilji s ukiseljenim povrćem za 33, hot-dog za 15 kuna ili “Big Blue Buncek” (BBB) s pirjanim zeljem za 27 kuna. Hit su, pak, nebeskoplavi pereci i burger Dinamo u pecivu plave boje, koji košta 31 kunu. Plavo hambi pecivo novost je na adventskoj gastroponudi, a plava boja, logično, dominira i uređenjem kućice.

– Uz ugostiteljsku ponudu iz Dinamove kuhinje, pripremili smo i razne akcije te pogodnosti, a kućica ima i humanitarni karakter. Za svako prodano kuhano vino od 1. do 31. prosinca, klub će izdvojiti po jednu kunu za Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu. Osim što blagdansko vrijeme pršti veseljem, poziva i na brigu o onima koji trebaju našu pomoć – kažu u Dinamu. Sklonište za nezbrinute životinje, kaže voditeljica Dumovca Tatjana Zajec, trenutačno se brine o više od 300 pasa i mačaka, a iza njih su razne sudbine.

– Neke su napuštene, neke ozlijeđene, a neke bolesne – govori Tatjana Zajec. Akciju su dinamovci odlučili pokrenuti i kako bi, među ostalim, potaknuli posjetitelje Adventa na udomljavanje.

– Novac koji prikupimo bit će iskorišten za opremanje veterinarske ambulante za pomoć psima i mačkama koji ondje čekaju udomitelje – ističu u Dinamu. Kućicu tako u svako doba dana “čuva” Bruno Petković, odnosno njegova kartonska figura u prirodnoj veličini, koja je protekli, prvi vikend Adventa, bila mamac svima koji su pokraj nje prošli.

Ovoga nema ni u Švicarskoj

“Padali” su selfiji kao ludi i škljocali blicevi fotoaparata ispred kavane “Johann Franck”, a prava ludnica nastala je kad su se onuda prošetali Dinamovi igrači prve momčadi. Uz Kadziora i Gavranovića, sa Zagrepčanima su se družili i Mislav Oršić, Dani Olmo, Mario Šitum, François Moubandje, Luka Ivanušec i Kevin Theophile-Catherine.

Masa je nahrupila prema nogometašima, koji su autograme dijelili potpisujući se na što god su stigli – lopte, majice, dresove, fotografije... Kao prave zvijezde dočekali su dinamovce, a prava je atrakcija bio i pas Kišo radijskog stručnjaka Kornelija Hećimovića, koji je podizao atmosferu oko kućice potičući posjetitelje na glasno navijanje. Kao da su na utakmici, uzvikivali su prezimena svakog igrača, a oni koji su ove godine prvi put na Adventu nisu se mogli načuditi koliko je ta gradska manifestacija popularna među Zagrepčanima i njihovim gostima.

– U Švicarskoj također postoji Advent kao manifestacija, ali nije ni blizu ovome u Zagrebu. Ovdje je veće, ljepše i puno je više ljudi. Tamo je jako lijepo okićen grad, ali ljudi puno manje doživljavaju advent nego ovdje u Zagrebu – govori Mario Gavranović, a Kadzior dodaje da je zagrebački Advent sličan onome u njegovu rodnom gradu Białystoku, no naš je puno masovniji. Nakon druženja s obožavateljima, dio dinamovaca prošetao se i do Zrinjevca, gdje su odlučili biti dio još jedne humanitarne akcije. Kupnjom na kućici “Kod fratara” pomogli su djelovanje Caritasove pučke kuhinje koju vode franjevci sa Svetog Duha, a da su ih posjetili Mario Šitum, Mislav Oršić i Kevin Theophile-Catherine pohvalili su se fratri i na svom profilu na Facebooku. Ovo je tek prvo gostovanje igrača kod njihove kućice, najavljuju iz Dinama, a kakva iznenađenja pripremaju, objavljivat će na društvenim mrežama i svojoj internetskoj stranici.

Video: Ledeni park na Zrinjevcu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije