Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Evo kada liječnici preporučuju skidanje temperature lijekovima

Posljedica blagog povišenja tjelesne temperature kod vrućice je ubrzavanje metabolizma, što pomaže u borbi protiv infekcije ili upale.
09. siječnja 2018. u 13:41 2 komentara 11327 prikaza
Termometar
Foto: Thinkstock

S dolaskom jeseni povećava se broj oboljelih od prehlade, upala i infekcija prouzročenih virusima i bakterijama koje nerijetko prati temperatura, zdrava i prirodna reakcija organizma na infekcije i upale i naša urođena najsnažnija zaštita od virusa i bakterija. Ona se spušta lijekovima tek kada prijeđe 38,5 Celzijevih stupnjeva, podsjeća njemački medicinski časopis Apotheken Umschau. 

'24.02.2012., Zagreb - Laboratorij  Zavoda za molekularnu biologiju na Institutu Rudjer Boskovic.  Photo: Borna Filic/PIXSELL' analiza genoma Otkrili da bolest od koje godišnje umre milijun ljudi postoji još od 16. stoljeća

Stupanj groznice ne ukazuje nužno na ozbiljnost situacije. Manja bolest može prouzročiti visoku temperaturu, a katkada ozbiljna bolest ne mora podići tjelesnu temperaturu. 

Posljedica blagog povišenja tjelesne temperature kod vrućice je ubrzavanje metabolizma, što pomaže u borbi protiv infekcije ili upale. 

Visoka temperatura ili groznica stanje je kada temperatura naraste iznad uobičajenog raspona. Ona se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Na temperaturi iznad 39°C mikrobi se ne mogu razmnožavati. Sposobnost organizma da razvije visoke temperature ukazuje na snažan organizam i vitalnost.

Kod visoke temperature ubrzavaju se metabolički procesi za pet do osam puta, povećava se proizvodnja interferona koji sprečavaju razvoj virusa, količina željeza u plazmi se smanjuje, a to je važno za sprečavanje rasta bakterija. Istodobno se povećava pokretljivost i djelovanje bijelih krvnih stanica koje uništavaju mikrobe. 

Kod blago povišene temperature, one koja nije viša od 37,8°C, liječnici ne preporučuju spuštanje lijekovima jer bi se tako bolest koja je uzrok groznice mogla produljiti. Treba istaknuti da virusi koji prouzročuju prehlade i druge respiratorne infekcije napreduju na normalnoj tjelesnoj temperaturi, a izazivanjem stanja blago povišene temperature organizam možda želi eliminirati virus. 

Visoka temperatura najčešće se snižava lijekovima poput paracetamolabrufena, ibuprofena ili sličnih analgetika i antipiretika

Pomaže i stavljanje mlakih obloga, a preporučljivo je i tuširanje mlakom vodom. 

Liječničku pomoć treba potražiti ako tijelo dosegne temperaturu od 40°C koja se ne spušta bez lijekova ni nakon tri dana, a prati je osjećaj jake iscrpljenosti.

Pogledajte i galeriju: Ovo su bolesti koje vam prijete prema vašoj krvnoj grupi

Termometar
1 / 10
Znate li koja je vaša krvna grupa? Znanstvenici tvrde kako svaka krvna grupa ima svoje karakteristike, a prema tome i određene bolesti i zdravstvene tegobe napadaju osobe s određenom krvnom grupom. Zdravim načinom života možemo dosta tih zdravstvenih problema spriječiti.
Može li lice otkriti raniju fazu bolesti? Crte lica Na jednoj od ove dvije fotografije osoba je bolesna - vidite li na kojoj? U crijevu joj pronašli komadiće ambalaže PATILA OD NADUTOSTI Mislila je da ima Chronovu bolest, a onda se šokirala onime što su joj našli u želucu Supermjesec sve veći problem Od nesanice pati 25 posto Hrvata, ali ne zbog punog Mjeseca
Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

  • stela_zg:

    Oni koji u virozi spuštaju temperaturu su najdulje bolesni (jer rade protiv fiziologije svog tijela), a mogu i razviti alergijsku reakciju na Coldrex, Maxflu, paracetamol, ibuprofen.