Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Detaljno su snimali ženski mozak tijekom orgazma i došli do fantastičnih otkrića!

10 heteroseksualnih žena ušle su u fMRI skener i stimulirale se do orgazma. Potom su ponovili eksperiment, ali su žene morali do orgazma dovesti njihovi partneri.
12. listopada 2017. u 18:17 13 komentara 15703 prikaza
seks, orgazam
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Dosad najdetaljnije istraživanje o aktivnosti mozga tijekom ženskog orgazma otkrilo je zašto žene u tom stanju osjećaju manje boli i pokazalo da "isključivanje nije potrebno", piše New Scientist

seks, zaljubljeni par strast Kakvi su Hrvati u seksu i od čega zaziru? Evo odgovora

Znanstvenici su imali velikih problema u provedbi istraživanja jer nije jednostavno "snimati" aktivnost mozga tijekom orgazma. - Skener tipa fMRI je najmanje seksi mjesto na svijetu - kazala je Nan Wise sa sveučilišta Rutgers iz New Jerseya.

seks, orgazam
1 / 3
Seks

Deset žena se samozadovoljavalo do orgazma

- Bučan je, klaustrofobičan i hladan - dodala je. Najveći problem ovog istraživanja bilo je što glava tijekom snimanja mora biti mirna - samo maleni pokret čini prikupljene podatke potpuno neupotrebljivima.  Unatoč tim preprekama, Wise i njezini kolege "regrutirali" su 10 heteroseksualnih žena koje su ušle u fMRI skener i samozadovoljale se do orgazma. Potom su ponovili eksperiment, ali su žene morali do orgazma dovesti njihovi partneri. 

Kako bi glava žene u toj delikatnoj situaciji ostala mirna, istraživači su im pod njih stavili "improvizirani" stabilizator i akcija je krenula - pratili su aktivnost mozga u intervalima od 20 sekundi kako bi zabilježili što se događa prije, tijekom i nakon orgazma. 

Seks dobro je znati Evo što bi žene trebale napraviti nakon seksa

Veća tolerancija na bol

U istraživanju provedenom 1985. godine otkriveno je da tijekom samozadovoljavanja i orgazma žene manje osjećaju bolno stiskanje za prst i toleriraju više boli. Rezultati su pokazali da se sposobnost žene da podnese bol povećava za 75 posto tijekom stimulacije, dok se gotovo udvostruči razina na kojoj žena osjeća bolno stiskanje prsta. 

Tim od Nan Wise je sada uspio objasniti i zašto se to događa. U trenutku orgazma dorzalne raphe jezgre u mozgu postaju aktivnije. Ta "regija" u mozgu igra glavnu ulogu u kontroli "ispuštanja" neurotransmiterska kemikalije serotonina koji djeluje kao anestetik, odnosno smanjuje osjećaj boli. 

Seks 18+ Kako ženu dovesti do ludila i do višestrukih orgazama?

Zabilježili su i jaču aktivnost u dijelu mozga nazvanom "nucleus cuneiformis" koji je dio sustava koji nam pomaže da kontroliramo bol. - Čini se da su ove dvije aktivnosti zajedno, barem djelomično, zaslužne za 'prigušenje' boli tijekom ženskog orgazma - kazala je Wise. Njezin tim je pronašao i dokaze koji pobijaju tezu da se ženski mozak "isključuje" tijekom orgazma. 

Žene se tijekom orgazma ne "isključuju"

Ovo istraživanje je pokazalo da se aktivnost mozga u regijama zaduženima za kretanje, osjećaje, pamćenje i emocije pojačava ususret orgazmu, potom doživljava svoj vrhunac i ponovno pada. - Nismo pronašli dokaze da se neke regije u mozgu deaktiviraju tijekom orgazma - kazala je Wise.    

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su znakovi da žena želi seks. Prepoznajte ih!

[video: 20934 / Ovo su znakovi da žena želi seks. Prepoznajte ih!] seks baš hoće Ovo su situacije u kojima će seks 'popraviti stvar' seks e, da.... Bojite se da ste prebrzi? Evo koliko seks traje kod većine parova seks, orgazam rijetki poremećaj Mlada majka (20) ima neobičan problem, evo što joj se dogodi kada doživi orgazam

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar VIVAESPANA
  VIVAESPANA:

  interesantna studija... istrazivati prag tolerancije zena na bol pri orgazmu... sado-mazohisti ce biti odusevljeni rezultatima istrazivanja

 • austrougarskigeneral:

  uživaju one sve u orgazmu

 • Deleted user:

  svaki dan, svaki dan o orgazmima, mislim postaje patoloski s vase strane