Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imajte ih doma

Deset namirnica koje vas neće udebljati

tončika cukrov
Tomislav Miletić/Pixsell
01.05.2013.
u 12:55

Neke namirnice imaju vrlo malo kalorija, a organizam zbog nutritivnih vrijednosti potiču na rad i samočišćenje...

1. Špinat. Ima samo sedam kalorija u cijeloj šalici. Osim toga, ovo ukusno zeleno povrće najbolje je pripremati svježe, jer je puno folne kiseline, željeza i vitamina K.

2. Kelj. Znanstvenici tvrde da fitonutrijenti iz kelja potiču našu jetru na proizvodnju enzima koji neutraliziraju potencijalno kancerogene tvari, te čak mogu spriječiti i rak dojke. Ima pet kalorija u jednoj šalici, a bogat je vitaminom B, folnom kiselinom i manganom bitnim za regulaciju šećera.

3. Cvjetača. Sadrži antikancerogene tvari i vitamin C i folnu kiselinu, te kao i ostale križane biljke, suprehrana su koja sprečava tumorske stanice.

4. Limun. Ne treba se posebno naglašavati koliko je mnogo vitamina C u jednom limunu. Uz to bogat je vlaknima, a ima samo 20 kalorija. Skraćuje vrijeme prehlade i gripe...

5. Češnjak. Četiri kalorije po češnju, dovoljno je da ga uključite u svaku salatu ili varivo na kraju kuhanja. Ubija bakterije i viruse i odličan je u borbi protiv raka i infekcija urinarnog trakta.

6. Paprika. Pola šalice svježih paprika ima 30 kalorija, a uz to imaju pregršt vitamina C i vlakana. Ljute papričice zbog kapsaicina mogu vam pomoći potrošiti dodatnih 50 do 100 kalorija nakon obroka.

7. Luk. Zbog sulfida koji imaju antimikrobni, antioksidativni i antikancerogeni učinak, luk učinkovito štiti od raka endometrija (raka sluznice maternice). Ima samo 32 kalorije na pola čaše.

8. Rotkvice. Pune su kalija, folne kiseline, antioksidanata i sumpornih spojeva koji potiču bolju probavu. Imaju samo 19 kalorija po šalici.

9. Čaj. Sadrži polifenole, antioksidanse koji štiti stanice od oštećenja koje može uzrokovati rak. Čaj također može sniziti loš kolesterol i dobar je u obrani od osteoporoze, jača mozak, a od njega i - mršavite! Ipak imajte na pameti da je pravi čaj kao superhrana - crni, zeleni i bijeli, a ne razne mješavine aromatičnih čajeva.

10. Mrkva. Mrkva ima vrlo malo zasićenih masnoća i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folata i mangana te vlakana, vitamina A, vitamina C, K i kalija. Ima 22 kalorije na pola šalice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije