Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Cvat ovih trajnica nije rezerviran samo za ljeto, nego će potrajati sve do listopada ili prvog mraza!

Upoznajte biljke koje nas svojim raskošnim cvatom počinju osvajati koncem kolovaza i cvatu sve do kraja listopada.
01. rujna 2020. u 15:35 1 komentara 4256 prikaza
Foto: shutterstock

Svi koji svoj vrt oplemenjuju cvijećem znaju da je sezona cvata zlatno vrijeme kada se sav trud tijekom godine konačno isplatio. Tada mogu vidjeti svoje biljke u punoj ljepoti, a cilj je održati ih takvima što dulje. Među mnogim trajnicama ima i onih čiji cvat nije rezerviran samo za lipanj i srpanj, nego može potrajati sve do listopada ili prvog mraza. Donosimo nekoliko takvih!

Ukrasni luk pripada vrsti bilja koja s lakoćom uspijeva u vrtu, no iznenađujuće, nije tako popularan izbor i često ga se zaobilazi. Impozantna, savršeno okrugla glava cvijeta na čvrstoj stabljici njegova je najprepoznatljiva odlika. 

Neven je jednogodišnja ljetna biljka koja pripada porodici Compositae. Podrijetlom je iz južne Europe. Cvate od lipnja do listopada, ovisno o sorti i o vremenu sijanja. Kod nas slovi kao starinska biljka koja se od davnina mogla vidjeti u našim seoskim vrtovima, a upotrebljavala se i kao kuhinjski začin. Kao vrtna biljka jako je zahvalna i nezahtjevna pa i nju možemo svrstati u biljke pogodne za početnike u vrtlarstvu.

Jedić cvate od sredine ljeta do jeseni. On je vrlo otporan na hladnoću, dok vrućinu ne podnosi. Vrlo dekorativno djeluje u kamenjaru i gredicama i jedna je od najljepših plavih trajnica. Oprez: jedini nedostatak mu je da je vrlo otrovan. Izbjegavajte ga u vrtovima s djecom ili kućnim ljubimcima. 

Pripremite se na snažno nvrijeme koje nas očekuje:

 
cvijeće kao simbol Za ljetno vjenčanje najbolji je izbor suncokret, no treba jako paziti na jedan detalj! Za ljepše cvijeće Jednostavan trik spasite uvenule biljke: Trebaju vam samo voda i kora banane Kvartovo Kvartovo Novi Zagreb postaje partijanerska destinacija: Zaboravite na centar grada, ludilo kreće u Zapruđu
HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati