Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Čak i umjerena konzumacija alkohola može povećati rizik za rak

Asocijacija između pijenja i raka bila je posebno jaka za rak usta, grla, želuca i debelog crijeva.
10. prosinca 2019. u 07:00 2 komentara 1267 prikaza
Foto: Shutterstock

Japanski znanstvenici usporedili su navike pijenja 63,232 pacijenta s rakom u Japanu s onima jednakog broja zdravih navika. Svi su izvijestili o prosječnom dnevnom unosu alkohola i broju godina koje su pili, piše nytimes.com.

Idućeg jutra budite kao novi Ovo su namirnice koje trebate jesti da se riješite mamurluka!

Nakon kontrole pušenja, hipertenzije, dijabetesa, pretilosti i drugih karakteristika, otkrili su da pijenje 170 mililitara vina, pola litre piva ili samo čaša viskija tijekom deset godina povećava rizik od raka za pet posto. Nakon dva pića dnevno tijekom 40 godina, relativni rizik obolijevanja od raka povećao se za 54 posto u usporedbi s konzumiranjem bezalkoholnih pića. Asocijacije su bile posebno jake za rak usta, grla, želuca i debelog crijeva.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Podaci o povijesti pijenja prikupljeni su samoinicijacijama, što može biti nepouzdano, a istraživači nisu mogli kontrolirati obiteljsku povijest raka, prehrane ili fizičke aktivnosti. Osim toga, Japanci imaju veću prevalenciju genetskih varijacija koje ih usporavaju u metaboliziranju alkohola, a rezultati možda neće biti isti za ostale populacije.

"Jedno piće dnevno vjerojatno ne predstavlja veliki problem“, rekao je vodeći autor dr. Masayoshi Zaitsu sa Sveučilišta u Tokiju. "Ali previše pijenja tijekom dužeg vremena može biti opasno. Uživamo u piću, ali moramo razmišljati o tome. "

Pogreška Izgleda da cijelo vrijeme crno vino pijemo krivo: U čemu je kvaka?
Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme