Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budite umjereni

Čak i umjerena konzumacija alkohola može povećati rizik za rak

Shutterstock
10.12.2019.
u 07:00

Asocijacija između pijenja i raka bila je posebno jaka za rak usta, grla, želuca i debelog crijeva.

Japanski znanstvenici usporedili su navike pijenja 63,232 pacijenta s rakom u Japanu s onima jednakog broja zdravih navika. Svi su izvijestili o prosječnom dnevnom unosu alkohola i broju godina koje su pili, piše nytimes.com.

Nakon kontrole pušenja, hipertenzije, dijabetesa, pretilosti i drugih karakteristika, otkrili su da pijenje 170 mililitara vina, pola litre piva ili samo čaša viskija tijekom deset godina povećava rizik od raka za pet posto. Nakon dva pića dnevno tijekom 40 godina, relativni rizik obolijevanja od raka povećao se za 54 posto u usporedbi s konzumiranjem bezalkoholnih pića. Asocijacije su bile posebno jake za rak usta, grla, želuca i debelog crijeva.

Foto: Shutterstock

Podaci o povijesti pijenja prikupljeni su samoinicijacijama, što može biti nepouzdano, a istraživači nisu mogli kontrolirati obiteljsku povijest raka, prehrane ili fizičke aktivnosti. Osim toga, Japanci imaju veću prevalenciju genetskih varijacija koje ih usporavaju u metaboliziranju alkohola, a rezultati možda neće biti isti za ostale populacije.

"Jedno piće dnevno vjerojatno ne predstavlja veliki problem“, rekao je vodeći autor dr. Masayoshi Zaitsu sa Sveučilišta u Tokiju. "Ali previše pijenja tijekom dužeg vremena može biti opasno. Uživamo u piću, ali moramo razmišljati o tome. "

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
08:00 10.12.2019.

Jedino pravili je da nema pravila.

Avatar Ledeni
Ledeni
07:16 10.12.2019.

Tko pije umrijeće, tko ne pije i prije će

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije