Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Idućeg jutra budite kao novi

Ovo su namirnice koje trebate jesti da se riješite mamurluka!

Shutterstock
09.12.2019.
u 09:34

U prosincu je u prosjeku najviše slavlja. Zato danas donosimo savjete kako se riješiti mamurluka uz određene namirnice.

Prva hrana koju unesete u organizam sljedećeg jutra nakon alkohola može vam izliječiti mamurluk, a može ga i pogoršati. Nažalost, tako je nekad. Zato morate pametno odigrati s prvim jelom kada ste mamurni, kao i sa zadnjim obrokom prije nego izađete, piše refinery29.com.

Neke namirnice upijaju alkohol dok druge sadrže nutrijente koji su odlični u riješavanju mamurluka. Dobro se pripremite za izlazak i pomozite si idućeg jutra.

Za dobro izbalansiran obrok večer prije odaberite onaj koji sadrži ugljikohidrate, masti i proteine, kaže Melissa Bailey, liječnica iz Philadelphije. "Pružit će vam bezbroj vitamina i minerala koje trebate, pogotovo vitamin B koji alkohol ubija. Masti i proteini pomoći će u usporavanju apsorpcije alkohola u vaš krvotok. I naravno, morate popiti barem jednu čašu vode po alkoholnom piću kako biste spriječili dehidraciju.", kaže Bailey.

Ako se niste pripremili na taj način, evo nekoliko namirnica koje će pomoći idući dan.

Foto: Shutterstock

Hrana bogata kalijem

Kalij je bitan u balansiranju tekućine u tijelu, a alkohol ga dehidrira. Banane, avokado i krumpiri s korom imaju puno kalija po porciji kao i sos od rajčice. Tjestenina s umakom od rajčice i proteinima kao što su riba ili piletina je savršen obrok. Dodatak kokosove vode je odličan izbor umjesto energetskih pića.

Foto: Shutterstock

Proteini

Iako je vaš želudac možda osjetljiv, potrebni su mu proteini kao što su jaja. Vratit će i potrebne vitamine koje trebate da biste normalno funkcionirali.


Odličan je izbor i losos, orašasti plodovi i meso. Ako ste vegani ili vegetarijanci dobar izbor su grah i mahune jer sadrže magnezij koji je bitan za živčani sustav.

Foto: Shutterstock

Hrana puna vodom

Dehidracija je glavni problem kod mamurluka, zato birajte hranu bogatu vodom kao što je lubenica, krastavci, rajčica, celer, paprike.

Foto: Shutterstock

B vitamin

Alkohol "ubija" vitamin B koji je tijelu potreban kako bi proizvodio energiju i kako bi metabolizam normalno funkcionirao.


Žitarice i grčki jogurt imaju puno vitamina B12 kao i lisnato povrće, voće, orašasti plodovi i grah. B6 vitamin se pak nalazi u slanutku, jetrici, tuni, lososu i piletini.

Foto: Shutterstock

Med

Istraživanja pokazuju da med pomaže kod mamurluka zbog toga što sadrži veliku količinu fruktoze. Iako se ovo treba još malo istraživati, dosta istraživanja pokazalo je da med zaista pomaže kod bržeg oporavka od nekoliko čašica više.

Pojedite veliku žlicu meda ili ga dodajte u čaj.

 

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
11:55 09.12.2019.

Mamurluk, ako se lijeci, traje 24 sata. Ako se ne lijeci, traje jedan dan.

OL
oLo
12:23 09.12.2019.

Aspirina C šumeći pomaže, 2 otopiti u čaši vode i kao nov, a odličan je i DonatMg

JM
ja-ma
12:22 09.12.2019.

Sok od paradajza,soda bikarbona,5 l vode,ibuprofen 400,vinski gulaš i krevet. ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije