PRESTANITE ODMAH

Bezazlena navika u autu može postati razlog zbog kojeg putovanje krene potpuno krivim smjerom

Bulardi
Foto: Shutterstock
1/5
13.06.2025.
u 12:00

Istraživanja pokazuju da se uz stres i neprirodne okolnosti konzumiranja hrane (poput vožnje) povećava razina hormona kortizola u tijelu, što može dovesti do smetnji u crijevnoj peristaltici, pojave nadutosti i grčeva, osobito kod djece.

Vruće asfaltirane ceste, sparina u zraku, kilometri ispred vas, a djeca na stražnjem sjedalu već treći put u sat vremena pitaju: „Kad ćemo stići?“ Čini vam se da ste probali sve – od crtića na tabletu do pjesmica i slikovnica, ali ništa ne djeluje kao obična vrećica čipsa ili bomboni koje ste krišom sakrili u pretinac ispred suvozačevog sjedala. Znate da to nije idealno, ali u trenutku vam se čini kao najmanje zlo. Međutim, upravo tada počinje niz pogrešaka koje vrlo lako mogu završiti s djetetom koje plače, drži se za trbuh, trči u toalet i gubi apetit kad konačno dođete na more.


"Podmićivanje" hranom tijekom vožnje 

Jedna od najčešćih pogrešaka koje roditelji čine jest umirivanje djeteta hranom. Nije to ništa čudno jer smo svi nekad dali djetetu keks da prekinemo plač. No, problem nastaje kad to postane pravilo tijekom dugih vožnji. Hrana koja se najčešće nudi djeci u autu, poput čipsa, štapića, sendviča s paštetom i čokoladica, zapravo je eksplozivna mješavina šećera, soli, masti i aditiva. Te su namirnice izrazito teške za probavni sustav, osobito kad se konzumiraju sjedeći, u skučenom prostoru, pod stresom i bez unosa dovoljno vode.

Foto: Shutterstock

Istraživanja pokazuju da stres i konzumiranje hrane tijekom vožnje povećavaju razinu hormona kortizola u tijelu, što može dovesti do smetnji u crijevnoj peristaltici, pojave nadutosti i grčeva, osobito kod djece. Naime, djetetova crijeva još uvijek razvijaju svoj mikrobiom, a neuravnotežena prehrana u stresnom kontekstu može vrlo lako poremetiti tu ravnotežu.


Slatki napitci za gorke posljedice 

Druga česta pogreška na putu je davanje gaziranih pića. Mnogi roditelji misle da je „samo malo gaziranog soka“ u redu ako će pomoći djetetu da lakše podnese vožnju. No gazirani napitci uzrokuju stvaranje viška plinova u crijevima, što kod djece vrlo brzo dovodi do nadutosti, nelagode, pa čak i bolova. Osim toga, većina tih pića sadrži velike količine kofeina i šećera, koji dodatno dehidriraju dijete.


Jelo „u hodu“ 

Kada dijete jede u autu, žvače brže, nepravilno i najčešće nedovoljno. Hrana se guta polusažvakana, što dodatno otežava probavu. Želudac tada mora obaviti dvostruki posao – mehanički usitniti komade koje usta nisu, i kemijski ih razgraditi, što rezultira osjećajem težine u želucu, žgaravicom ili bolovima u trbuhu. Kad se tome pridruže vrućina i tjeskoba zbog duge vožnje – sve je spremno za gastrointestinalni kolaps.

Foto: Shutterstock

Dodatni problem je i to što većina obroka u automobilu dolazi „s nogu“. Sladoled iz obližnjeg kioska, keks s benzinske pumpe, voćni sok iz tetrapaka koji je pola dana stajao u torbi možda djeluju praktično jer na neko vrijeme produže mir i usput zasoite dijete. No upravo takva hrana, posebno ako je hladna, slatka, masna ili je stajala na toplom neko vrijeme, može biti kontaminirana bakterijama. U ljetnim mjesecima rizik je još veći jer se mikroorganizmi poput E. coli, Salmonelle ili Campylobactera razmnožavaju brže. Dovoljna je jedna kocka leda iz neprovjerene vode ili voće koje nije dobro oprano da se dijete već za nekoliko sati požali na trbuh, počne se osjećati napuhnuto ili, još gore, dobije proljev. 


Nedostatak tekućine i kretanja

Još jedan od potencijalnih uzročnika probavbih tegoba je to što djeca u vožnji većinu vremena sjede u istom položaju, često zgrčeni, s tabletom ili igračkom u krilu. Za njihov probavni sustav to znači jedno: usporavanje. Pokretljivost crijeva, poznata kao peristaltika, prirodno se smanjuje kad tijelo miruje. Kod djece to nerijetko rezultira nadutošču, grčevima, zatvorom ili u ekstremnijim slučajevima naglim, jakim proljevom kad se tijelo pokušava "resetirati". Što je vožnja dulja, a unos tekućine slabiji, to su problemi izraženiji. Što je najvažnije, roditelji često ne povezuju simptome sa samom vožnjom, već ih prepisuju nekoj konkretnoj hrani. No vrlo često je krivac upravo kombinacija sjedenja, stresa i promjene rutine.


Ne čekajte da trbuh zaboli

Kako bi izbjegli ove neugodne posljedice, stručnjaci preporučuju ne samo pažljiviji izbor hrane i više pauza za kretanje, već i ciljanu probiotsku zaštitu tijekom cijelog putovanja. Upravo zato sve je više roditelja koji u svojoj putnoj ljekarni imaju Bulardi Junior – jedan od rijetkih proizvoda na tržištu koji sadrži klinički ispitan soj Saccharomyces boulardii kvasca, dodatno obogaćen cinkom – ključnim mineralom za obnovu crijevne sluznice i jačanje imuniteta.

Foto: Bulardi®

Najnovije studije iz 2025. pokazale su da redovito uzimanje S. boulardii nekoliko dana prije puta i tijekom putovanja, značajno smanjuje rizik od putničke dijareje, skraćuje trajanje simptoma ako do njih dođe i sprječava ponovnu pojavu. Za razliku od klasičnih probiotika, njegov soj S. boulardii ne nastanjuje crijeva trajno, već ih štiti točno onoliko koliko je potrebno – tijekom izazova poput promjene prehrane, stresa, infekcija ili putovanja. Djeluje tako da se veže za patogene bakterije, neutralizira ih i pomaže njihovom izbacivanju iz tijela, bez štete za korisne bakterije. 

Zahvaljujući posebnoj @TECH tehnologiji pakiranja, Bulardi Junior ostaje jednako kvalitetan i djelotvoran čak i na visokim temperaturama, što znači da ga nije potrebno držati hladnjaku, ne gubi učinkovitost na suncu i možete ga bez brige ponijeti u torbi, ruksaku ili ostaviti u automobilu. 

Bulardi Junior dostupan je u kapsulama i vrećicama koje se lako otapaju u vodi, soku ili jogurtu, što ga čini praktičnim za djecu svih uzrasta. Za odrasle koji se suočavaju sa sličnim problemima na putovanju, tu su Bulardi kapsule za odrasle koje također sadrže klinički ispitan soj S. boulardii, zaštićen istom @TECH tehnologijom. Idealan su izbor za sve koji žele jednostavno, pouzdano i stabilno rješenje protiv putničke dijareje, bez potrebe za hladnjakom, čak i na visokim temperaturama.

Foto: Bulardi®

Zapamtite, priprema za put ne bi trebala stati na igračkama, rezervnoj odjeći i kremi za sunčanje - važno je misliti i na zdravlje, a posebno probavu, koja često prva strada kad se promijene klima, prehrana i rutina. Uz malo planiranja i efikasan dodatak prehrani kao što je Bulardi Junior možete jednostavno prevenirati potencijalne probleme. Dovoljno je samo započeti s probioticima 5 do 7 dana prije puta i nastaviti tijekom cijelog boravka.

Sadržaj nastao u suradnji s Abela Pharmom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije