Naime, ovakav način života donosi disbalans između “dobrih” i “loših” bakterija u našim crijevima te dugoročno narušava ne samo našu probavu i imunitet, nego utječe i na naše raspoloženje. Osobe koje žive sa sindromom iritabilnog crijeva dobro znaju koliku neugodu mogu izazvati tegobe kao što su nadutost, plinovi, bolovi u trbuhu, zatvor ili proljev te kako su za pogoršanje simptoma često zaslužni upravo prehrana i stres.
Stoga, za zdrava crijeva i ravnotežu mikrobiote, u prehranu je važno uvesti namirnice koje podržavaju rast “dobrih” bakterija, a od njih možete pripremiti jednostavne i hranjive obroke.
Koje su namirnice melem za vaša crijeva?
Kada govorimo o hrani za zdrav probavni sustav, tri su glavne skupine namirnica koje se uvijek preporučuju. U prvoj su skupini fermentirane namirnice, kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus, kimchi, ali i ostalo ukiseljeno povrće, koje se stoljećima koriste u različitim kulturama upravo zbog svojih blagotvornih učinaka. Ne samo da vraćaju ravnotežu mikrobioti, nego i jačaju imunitet te mogu smanjiti upale u tijelu. Kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva fermentirane namirnice mogu biti pravi saveznik, ali treba ih uvoditi postupno jer mogu pojačati nadutost.
U drugoj su skupini cjelovite žitarice, kao što su zob, integralna riža, kvinoja, ječam ili proso. Njihova vlakna služe kao hrana dobrim bakterijama u crijevima pa djeluju poput “goriva” za zdravu mikrobiotu. Osim toga, vlakna pomažu regulirati stolicu, čine je mekanijom i potiču redovitost. Također, za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva preporučuje se postupno povećavanje unosa vlakana kako bi se crijeva na njih navikla.
Treća skupina su povrće, voće, sjemenke i orašasti plodovi. Mrkva, tikvice, špinat, bobičasto voće, banane ili jabuke sadrže vlakna i antioksidanse, dok chia i lanene sjemenke dodatno pomažu u regulaciji probave. Orašasti plodovi poput badema i oraha donose zdrave masnoće koje također povoljno djeluju na crijeva.
Ako ste možda od onih koji žive u neprestanoj utrci s vremenom, donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata s namirnicama koje blagotvorno djeluju na crijeva. Ova jela možete unaprijed pripremiti i ponijeti ih sa sobom na posao.
Salata od kvinoje i kiselih krastavaca
Sastojci
1 šalica kvinoje
1 paprika
1 krastavac
5 cherry rajčica
2 kisela krastavca
maslinovo ulje
limun
svježi peršin
Priprema
Kvinoju skuhajte ujutro ili večer prije, ohladite je i spremite u hladnjak. Povrće narežite na kockice, dodajte sitno nasjeckane kisele krastavce i sve začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Ova salata odlična je i kad odstoji pa je možete pripremiti dan ranije.
Umjesto krastavaca, možete dodati malo ukiseljene mrkve ili maslina, a kvinoju zamijeniti ječmom ili bulgurom.
Integralna tortilja s puretinom i kiselim kupusom
Sastojci
integralna tortilja
nekoliko listova svježe salate
kuhana puretina, izrezana na trakice
1–2 žlice kiselog kupusa
umak od jogurta (grčki jogurt, limun, malo maslinova ulja)
Priprema
Na tortilju složite listove salate, puretinu i kiseli kupus, dodajte jogurtov umak i zamotajte. Pospremite je u foliju ili stavite u kutiju i ponesite sa sobom. Umjesto puretine, možete koristiti piletinu ili pečeni losos, a kiseli kupus zamijeniti laganijim ukiseljenim povrćem, primjerice mrkvom.
Zobene pahuljice s jogurtom i bobičastim voćem
Sastojci
5 žlica zobenih pahuljica
pola čaše kefira ili jogurta
pola banana
šaka borovnica ili malina
1 žličica chia sjemenki.
Priprema
Sve sastojke stavite u staklenku ili posudicu navečer, promiješajte i ostavite u hladnjaku. Tijekom noći zobene će pahuljice upiti tekućinu i postati kremaste. Ujutro svoj obrok samo ubacite u torbu i imate hranjiv i ukusan doručak na poslu.
Za još više vlakana, dodajte žlicu mljevenog lana, a za blaži okus koristite bademovo ili zobeno mlijeko umjesto kefira.
Rižoto s povrćem i maslinama
Sastojci
1 šalica integralne riže
1 tikvica
1 mrkva
šaka špinata
nekoliko maslina
maslinovo ulje
povrtni temeljac
Priprema
Integralnu rižu skuhajte u povrtnom temeljcu dok ne postane mekana. Na maslinovu ulju kratko popirjajte mrkvu i tikvicu, dodajte špinat i masline pa sve pomiješajte s rižom. Rižoto možete pripremiti večer prije, a sljedeći dan ga samo podgrijati – okus je često još bolji kada malo odstoji.
Dodajte nekoliko komadića feta sira ili malo kiselog kupusa na kraju.
Važno je odabrati pravi probiotik
Briga o crijevima ne znači komplicirane dijete niti sate provedene u kuhinji. Dovoljno je u svakodnevicu uvesti male promjene: šaku povrća više, porciju cjelovitih žitarica, žlicu fermentiranih namirnica... Ako svojoj probavi želite dati najbolji mogući tretman, probiotici su obavezni dodatak prehrani. Flobian®, proizvod koji je već osvojio povjerenje korisnika diljem Europe, prirodno je rješenje za nadutost i plinove. Jedna kapsula Flobian® proizvoda dnevno dovoljna je za uklanjanje neugodnog osjećaja nadutosti i eliminaciju plinova u trbuhu kod čak 95% korisnika.
Umjesto da samo ublažava simptome, bakterijski soj Lactiplantibacillus plantarum DSM 9843 ciljano djeluje na uzrok problema. Posebnim mehanizmom djelovanja, sprječava vezanje štetnih bakterija i apsorpciju njihovih toksina preko stanica crijevnog epitela, čime smanjuje stvaranje plinova u trbuhu.
Prednost ovih probiotičkih kapsula jest u tome što posebno @TECH pakiranje jamči da će sadržaj dobrih bakterija biti sačuvan u svakoj kapsuli do kraja roka trajanja. Pobrinite se za zdravlje svojih crijeva i poboljšajte kvalitetu svog života.
Flobian® kapsule možete pronaći u ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama te na web-shopu www.abela.hr. Više informacija o probioticima potražite na www.probiotic.hr.
Sadržaj nastao u suradnji s Abela Pharmom.