Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Banane treba prvo oprati pa onda oguliti, kažu stručnjaci za sigurnost hrane: Evo zašto

banana
Shuttershock
04.10.2023.
u 15:30

Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom vanjskom površinom osjetljive su na bakterije koliko i mekše voće i povrće, kažu.

Vjerojatno ne biste zagrizli jabuku ili stavili nekoliko bobica grožđa u usta, a da ih prije toga ne operete. No, što je s voćem s debelom korom koja se guli, poput banana ili avokada? Prema stručnjacima za sigurnost hrane, i ono se treba prati. "Voće koje ima debelu koru treba oprati čistom tekućom vodom, čak i ako je namjeravate baciti", rekla je za HuffPost direktorica komunikacija prehrambene tehnologije pri Međunarodnom vijeću za informacije o hrani, Tamika Sims. "To je najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom kako bi se smanjio prijenos prljavštine i mikroba koji se mogu nalaziti na kori voćke." I dok prljavština može biti vidljiva, Sims kaže da zaostali pesticidi ili mikrobi poput salmonele ili kampilobaktera nisu nužno vidljivi, a mogu prouzročiti bolesti koje se prenose hranom. "Zbog toga sve namirnice treba prati prije jela, čak i one organske koje gulite.

"Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom vanjskom površinom jednako su osjetljive na bakterije kao i mekše voće i povrće s nježnijom korom", rekao je Trevor Craig, stručnjak za sigurnost hrane i korporativni direktor tehničke obuke iz Microbac Laboratories koji kaže i da je američka agencija za hranu i lijekove na kori avokada lani pronašla listeriju i salmonelu.

Iako deblja kora otežava bakterijama i prljavštini ulazak u samu voćku, prema Craigu, kad režete avokado ili bananu, nožem ih možete gurnuti  na jestivo meso i kontaminirati ga, a pranje smanjuje tu vjerojatnost. "Pranje voća nije savršen proces i ne čini ga sterilnim, ali možete smanjiti rizik, kao i ukloniti pijesak, štetočine, pesticide i voštani sloj."

Zbog toga i glavni kuhar kulinarskih umjetnosti sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Joshua Resnick pere sve namirnice koje će narezati, čak i one koje se gule, poput mrkve ili luka. “Nikada ne znate kroz što su ti proizvodi prošli”, dodao je. "Čak i da su samo stavljeni u sanduk i odvezeni na tržnicu, mogli su doći u kontakt sa svim vrstama prljavštine i zagađivača. Prema njemu, tekuća voda je sve što trebate za pranje bilo koje vrste proizvoda i nema potrebe koristiti posebna sredstva za pranje, sapun ili deterdžent, a nikako ne treba koristiti izbjeljivače i proizvode za dezinfekciju.

"Eventualno možete za prskanje hrane koristiti razrijeđenu otopinu octa od jednog dijela octa na četiri dijela čiste vode", kaže Craig. "To će pomoći ubiti neke bakterije i neće ostaviti loš okus ili moguće opasne kemikalije na vašoj hrani." Ako pak primijetite prljavštinu na proizvodima poput krumpira, stručnjaci savjetuju uporabu kuhinjske krpe ili četke za povrće kako biste ih dobro izribali. Evo što još kažu:

  • Čuvajte i pripremajte voće i povrće odvojeno od sirovog mesa, peradi i plodova mora, što znači da daske za rezanje i noževe također treba koristiti odvojeno.
  • Ohladite i zamrznite voće i povrće u zatvorenim posudama unutar dva sata od rezanja, guljenja ili kuhanja.
  • Uvijek držite posuđe, radni prostor i ruke čistima kako ne biste ništa unakrsno kontaminirali.
  •  Da budete sigurni, sve namirnice operite.

Perite voće nakon kupovine, a ove vrste obavezno temeljito

Ključne riječi

Komentara 1

SL
slavenZadravec
18:49 04.10.2023.

Možda treba oprati i vrećicu u kojoj su bile banane te kašetu ... Za svaki slučaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije