Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Aktivni odmor na Poilovlju

Garešnica
Foto: Vladimir Šrajber – Zoom Garešnica
1/9
24.10.2023.
u 07:30

Sigurni smo da ste upoznati s regijama u kojima se prakticira hedonizam i aktivan odmor. To su naše regije Slavonija i Moslavina. No, jeste li se uputili na samu granicu ovih dviju regija?

Rijeka Ilova prirodna je granica između Moslavine i Slavonije. Gradić, koji se nalazi u Moslavini neposredno pored rijeke Ilove, postaje prava oaza bioraznolikosti.

Stoga, ako tragate za novim odredištem za provođenje aktivnog odmora, vrijeme je da posjetite Garešnicu.

Foto: Vladimir Šrajber – Zoom Garešnica

Okruženje Garešnice obuhvaća više od 160 ha vodenih površina, uključujući ribnjake, bare, rijeke i jezera. Teren je pretežito ravan, a ukrašavaju ga umjereni brežuljci Moslavačke gore.

Ovdje se razvija jedna vrlo zanimljiva priča. Područje uz rijeku Ilovu, nazvano je Poilovlje. Poilovlje s ribnjacima dio je ekološke mreže Natura 2000. Što to konkretno znači? Mreža Natura 2000 potiče očuvanje područja na kojima borave i imaju staništa ciljane vrste divljih životinja. Na području Poilovlja i grada Garešnice, možete uočiti više od 60 ugroženih i zaštićenih vrsta ptica, ali i staništa dabrova, vidri i žabe crveni mukač.

Foto: Vladimir Šrajber – Zoom Garešnica

Poilovlje, ne samo da postaje turistička destinacija, već se ovdje usmjerava prema raznolikim oblicima turizma, od ekoturizma do birdwatchinga. Ovo područje prava je prilika za odmor u prirodi, nadogradnju znanja i očuvanju dragocjenog okoliša.

Foto: Vladimir Šrajber – Zoom Garešnica

Nedavno adaptiran, Centar za posjetitelje Natura 2000 u Garešnici, predstavlja srce Poilovlja. U ovoj modernoj zgradi, možete dobiti razne savjete i upute za odmor. Ono što je najzanimljivije svim posjetiteljima je sudjelovanje na interaktivnim radionicama, tematskim šetnjama po poučnoj stazi Poilovlje, promatranju ptica, bicikliranju i mnogim drugim sadržajima za idealno provođenje aktivnog odmora.

Foto: Nena Salopek – Centar za posjetitelje

Kada se prepustite istraživanju, pripremite udobne tenisice. Uz lokalnog vodiča, saznajte priču o dabrovima i pticama Poilovlja ili se pak možete prepustiti potrazi samoniklog bilja uz lokalnog biologa. Šetnja poučnom stazom može trajati od 2 do 3 sata, ovisno o vašem istraživanju i tempu. Ravan teren od 5 km omogućuje lagano kretanje svih dobnih skupina uključujući i pratnju kućnih ljubimaca. Svakako, ako ste u šetnji, ponesite i dalekozor jer i na stazi i na cilju, informativnom punktu u Kaniškoj Ivi, imate mogućnost promatranja ptica, veliki park za piknik i dječju igru. Pravo mjesto za birdwatching je info-punkt Pepeljni vrtovi u mjestu Hrastovac. Ovdje imate pravi mir koji može popuniti vašu listu željenih vrsta ptica.

Foto: Vladimir Šrajber – Zoom Garešnica

Sve navedeno, moguće je proći i na dva kotača. Biciklističke staze su dobro označene, a vi možete slijediti Rural bike rutu 1 ili 2 ili pak obje. Na ovim rutama, pripremite si džeparac, jer vas na putu čekaju mnoge vinarije i lokalni opg na kojima imate priliku degustirati domaće vino (Škrlet), med, proizvode od buče i slične gastro slastice. Ova odmorišta će vam dobro doći, jer blagi usponi, vinogradska brdašca ili pak poprečni putevi pored polja kukuruza, mogu vas umoriti.

Foto: Nena Salopek – Centar za posjetitelje

Dobro je imati na umu da ovdje odmor ne može pokvariti loša vremenska prognoza. U Centru za posjetitelje Natura 2000 sudjelujte na radionicama poput izrade hranilica ili kućica za ptice, ručnoj izradi papira, vjenčića… Sami obilazak u Centru za posjetitelje će uljepšati film o Poilovlju, priča domaćina, interaktivne igre i kvizovi. Ako ćete pak imati želju istraživati, u laboratoriju proučite više od 60 trajnih uzoraka pod mikroskopom, kostur ptice ili žabe.

Foto: Nena Salopek – Centar za posjetitelje

Dolazak u Garešnicu je vrlo jednostavan, ako imate svoje vozilo. Udaljeno je svega jedan sat i 30 minuta od Zagreba. Ako pak planirate dolazak autobusnom, onda bi savjetovali da si osigurate jedan udoban smještaj u lokalnim apartmanima ili hotelu u Garešnici.

Foto: Vladimir Šrajber – Zoom Garešnica

www.poilovlje.hr

www.tzsm.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije