Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE NAPADA

Akcija 'Spasimo Azru, Belu i štenad' bez uspjeha, inspektor zakazao eutanaziju

U igri sa susjedovom djecom
Foto: American Stafford CRO
1/3
10.01.2014.
u 16:00

Rekli su mi da ne dižem buku i dovedem ih u ponedjeljak u veterinarsku ambulantu, kaže vlasnik

Nakon napada stafordice na dvije osobe u Bistrincima pored Valpova, veterinarski inspektor rješenjem je propisao eutanaziju četiri psa – Azre, Bele i njezina dva petomjesečna šteneta.

Iako napad ne poriču, u Udruzi Indigo i na Facebook grupi American stafford CRO tvrde kako je odluka o eutanaziji donesena na osnovu krivih informacija. Kažu, u napadu je sudjelovala samo kujica Bela, Azra je branila jednu od napadnutih osoba, koja je to i potvrdila, a štenad nikako nisu bila uključena u nemili događaj. Jednako tako, ističu, za sve što se dogodilo odgovoran je čovjek, i vlasnik i oni koji su otvorili vrata dvoriša, a psi se kažnjavaju bez da se provjeri njihovo ponašanje.

Igra s djecom

- Prema našim informacijama psi nisu agresivni, potvrđuju to i slike susjedove djece u igri s njima, nastale nakon napada. O njihovoj dobroj naravi svi svjedoče, ne žele da ih se eutanazira, a protivnik je i napadnuti gospodin – objašnjavaju članovi grupe American stafford CRO, zbog čega su pokrenuli akciju "Spasimi Azru, Belu i štenad". Traže samo da se nakon nadzora nad psima utvrdi kakvi su, a nakon toga da se donese odluka. Isto je u svom dopisu poslanom na adrese veterinarske inspekcije tražila i Udruga za zaštitu i dobrobit životinja Indigo.

- Veterinarski inspektor površnim nadzorom nije mogao utvrditi točno činjenično stanje. Kao udruga specijalizirana za rad sa opasnim pasminama nudimo trenutno preuzimanje pasa, procjenu te zakonsko provođenje testiranja pasa kod HKS-a, rehabilitaciju ukoliko je moguća (ovisno o težini slučaja). Dakle, potpuno preuzimanje odgovornosti za sva četiri psa, a sve u skladu sa Pravilnikom o opasnim psima – stoji između ostalog u njihovom dopisu.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako se veterinarski inspektori redovito brinu o dobrobiti životinja. No, dodaju, ovdje je riječ o ponovljenom napadu, bez obzira što su se oba dogodila unutar pola sata, što dovoljno govori o agresivnosti i opasnosti za ljude.

Bez odgovora na žalbu

- Psi pripadaju kategoriji opasnih pasa i na njima nisu provedene mjere da bi se osigurali zakonom propisani uvjeti za njihovo držanje, što je sukladno članku 9. stavkom 3. točkom 5. Zakona o zaštiti životinja samo po sebi dovoljno za postupanja (članaka propisuje usmrćivanje - op.a). Ocjenjivanje stupnja socijalizacije nije zakonom određeno u ovom konkretnom slučaju, nego se provodi na psima koji nisu napali čovjeka. Slažemo se da psi ispaštaju ljudske greške. Opisana situacija pokazuje da bi propise za držanje opasnih pasa trebalo još strože provoditi, a ne da neodgovorni vlasnici uopće posjeduju takve pse – stoji u odgovoru Ministarstva, no ne odgovaraju na upit zašto se eutanaziraju svi psi ako očevici tvrde da je napao samo jedan i zašto se o sudbini ostalih ne odluči nakon testiranja. U Udruzi Indigo potvrđuju nam da nitko ne odgovara ni na njihov dopis i žalbu.

Pravo glasa u cijeloj priči ima i vlasnik kujica Josip Sertić. Iako ga okolina proziva kao jednog od krivaca za sve što se dogodilo, stao je u zaštitu svojih pasa. Na rješenje veterinarskog inspektora uložio je žalbu još prije Božića, no odgovor nije dobio.

- Veterinari su tri puta dolazili i samo preko ograde gledali pse. A jutros su bili i rekli mi da je za mene najbolje da ne dižem buku i da u ponedjeljka (13. siječnja op.a) u 7 ujutro dovedem sve pse na eutanaziju u veterinarsku stanicu - kaže J. Sertić. Po svemu sudeći, psi će opet platiti za sve propuste i ljudske pogreške, počevši od činjenice da se zaobilaze propisi o držanju opasnih pasa i da ih imaju čak i oni koji prema tim istim propisima ne zadovoljavaju uvjete da budu njihovi vlasnici.

>>Američki stafordi napali i izgrizli 13-godišnjakinju i 60-godišnjaka

Komentara 11

Avatar lola lola
lola lola
16:32 10.01.2014.

Svatko tko posjeduje psa mora znati da su kuje sa stenadi dodatno agresivne zbog majcinstva i hormona, a ako je u pitanju velika i agresivnija vrsta, onda je rizik i veci...:((( Tko zna sto je kliknulo u glavi tog psa. Doista mislim da zivotinja nije kriva i trebalo bi ju staviti u posebni nadzor a ne eutanizirati.

KM
kristijan.majdic
20:27 10.01.2014.

Zlonamjernici naka pogledaju slike i informiraju se o slučaju.Slika govori više od riječi. Susjedova djeca se i dalje igraju sa psima. Jedan od pasa je ugrizao,a usmrtit će ih četiri. Gdje je logika? I taj jedan treba proći karantenu i promatranje da bi se ustanovilo dali je agresivan.Možete odmah i moje kućne ljubimce pobit,skupa samnom. Ja sad idem van nekog ugrist.

HR
hrvoje461
18:30 10.01.2014.

Zasto se to naziva eutanazija kad se radi o umorstvu. Ti ljudi ili taj covjek ce ubiti te pse a ne eutanazirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije