Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicija i trendovi

Adventski vijenac u sjaju led lampica i uz miris bakinih kiflica

advent (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/12
29.11.2011.
u 18:45

Advent je vrijeme obitelji i zajedništva i zato mora biti poseban. Baš kao i adventski vijenac. Tradicionalan ili suvremen, stvar je izbora.

Plamen prve svijeće zasjat će danas na adventskom vijencu i označiti prvu nedjelju došašća. Odavno je već adventski vijenac prestao biti samo ukras stola na kojem stoji, oko njega se okupljaju ukućani. Baš tako doživljava ga i Mirela Sušić, vlasnica Cvjetnog atelijera Mirela iz Zagreba. Za nju je advent vrijeme posvećeno obitelji i zajedništvu. U to zajedništvo u svojoj je kreaciji spojila i tradicionalno i suvremeno.

– Svatko može složiti svoju kreaciju, samo treba znati slijediti osjećaje. Za mene je advent obitelj i zato mora biti poseban – kaže gospođa Mirela. A njezin advent nije ni tradicionalan ni suvremen, što se ogleda i u adventskom vijencu koji je napravila posebno za čitatelje Vrta i Večernjeg lista. On je sve to zajedno.

Uz grančice bora i svijeće, koji su neizostavni dio adventskog vijenca, gospođa Mirela dodala je i led lampice, najsuvremenije ukrase, ali i mirisne vanilin kiflice, one iz tradicionalne bakine kuhinje.

– Za adventski vijenac najvažnije su grančice bora, ja odabirem silber jer je najkvalitetniji – počela je priču o tradicionalnom i modernom adventskom vijencu Mirela Sušić. Grančice bora uplela je oko vijenca od slame, poštujući tako krug, odnosno prsten bez početka i kraja, simbol vječnosti i vjernosti. Vijenac je ukrasila neizostavnim svijećama, odabrala je one bež. Tu je i nekoliko skelet listića. 

– Ovo su preparirani listići, to je povratak prirodi – kaže gospođa Mirela, koja je vijenac upotpunila i božićnim kuglicama, sivim i bijelim.  

Tople boje  

– Ne trebaju nam ovdje jake boje, poput ružičaste, ljubičaste ili tirkizne. Radije odabirem bijelu, bež ili crvenu, one oslikavaju toplinu doma – ističe gospođa Mirela, dodajući da na vijencu ne treba ni šljokica, pa bi i kuglice trebale biti mat, a ne sjajne.  

Uljepšala je gospođa Mirela svoj vijenac leptirićima izrađenim od vate natopljene u srebrni prah, a dodala je i anđele. Kako bi dočarala tradiciju i istaknula svu povezanost modernog i tradicionalnog, vijenac je ukrasila vanilin kiflicama. Tako ga je, osim mirisom bora, zaogrnula i mirisom kolača iz bakine kuhinje. A da moderno i tradicionalno savršeno pašu, dokazuju i ukrasne lampice.  

– Led lampice novost su u cvjećarstvu i cvjećarskom ukrašavanju. I mi smo ih tek nedavno počeli koristiti. Ovom adventskom vijencu njihov sjaj daje posebnu eleganciju – kaže gospođa Mirela, predlažući da cijeli dom bude ukrašen u istom stilu, uključujući i ulazna vrata i božićno drvce. Anđeli su neizostavan ukras i vijenca i cijelog doma, a mogu se naći i na stolu kao poklon za goste koji će nam dolaziti u nadolazećim danima.  

Za sve koji nemaju vremena, znanja, a ni financijskih mogućnosti, gospođa Mirela pripremila je jednostavan adventski vijenac. Vrlo lako možete ga sami napraviti još danas i njime ukrasiti svoj stol.  

Na pladnju 

– Vijenac se može složiti na pladnju za kolače, a njega sigurno ima svako domaćinstvo. Zašto ne bi izgledao kao božićna torta? Potrebno je tek nekoliko grančica bora, svijeće, kuglice i satenske mašne – nabrojila je, dodajući da su satenske mašne još jedan povratak u prošlost. Bile su vrlo popularne prije 20 godina, sad se ponovno vraćaju u modu.  

Pri slaganja vijenca sve je prepušteno mašti i trenutnom osjećaju. Važno je samo da su četiri svijeće, jedna za svaku adventsku nedjelju. Gospođa Mirela u nekoliko je poteza pokazala kako nastaje skromni, a ipak elegantni ukras za vrijeme došašća. Ukras oko kojeg će se okupiti cijela obitelj i podijeliti toplinu blagdana. A advent je, kaže gospođa Mirela, za nju upravo obitelj. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije