Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Sally Rooney "Normalni ljudi"

Zaljubili ste se u “Normalne ljude”? Serija je sjajna, ali roman je ipak sto puta bolji

Foto: arhiva Fraktura
03.03.2021.
u 13:39

Svi smo se odavno zaljubili u ove junake, odgledali sjajnu TV seriju, divili se glumačkom umijeću Paula Mescala i Daisy Edgar-Jone, oduševljavali se redateljskim rješenjima Lennyja Abrahamsona, koji primjerice potonuće u depresiju zna oslikati načinom na koji voda otječe u slivniku ili svjetlom dana koje prelazi preko mobitela odbačenog na podu sobe...

No sve to nisu razlozi da se s mnogo pažnje ne posvetimo izvorniku – istoimenom romanu Sally Rooney (Fraktura, urednica Iva Karabaić, prijevod Patricija Horvat, 149 kuna), koji je u kratkom vremenu i pandemijskom krizom pogođenom izdavaštvu “dogurao” do drugog izdanja. Mnogo je razloga zbog kojih treba čitati ovu knjigu.

Prvi i osnovni je sama autorica. Sally Rooney ovdje (nakon romana “Razgovori s prijateljima”) u punom sjaju pokazuje svoj književni talent. Ali i iznova potvrđuje teme koje je zanimaju, a koje su izuzetno bliske današnjim čitateljima. Ovdje ona donosi nježnu i strastvenu ljubavnu priču u koju je uspjela ukomponirati priču o Irskoj, malenim mjestima, glavnom gradu, sveučilištima, ali i priču o klasno raslojenom društvu, o mogućnostima koje su nekima dane rođenjem, neki do njih nikako ne uspijevaju doći, dok nekima to polazi za rukom pameću, osobnošću i trudom.

Ono što posebno oduševljava jest što je ovo i roman o (jednoj) mladosti te će čitatelja vratiti u to slatko-gorko doba njegova života. Naravno, svatko ima neke svoje uspomene, proživio je samo svoju mladost, ali u konačnici mnogo toga je ipak zajedničko. Baš to zajedništvo uhvatila je Sally Rooney u profinjenim nijansama ovog romana. Sve nesigurnosti i strasti, sva propitkivanja vlastitog mjesta u svijetu i sve bjegove ljudi koji su sudbinski vezani uspjela je autorica pretočiti u ovu priču. I nadasve pametno ona svojoj priči nije napisala kraj. Čitatelj može odlučiti što je bilo dalje, je li on otišao da bi se ponovno vratio, jesu li otišli zajedno...

A sama Sally Rooney može se Connellu i Marianne vratiti nakon nekoliko desetljeća. Navijamo za to!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije