Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vinkovci

Vinkovački gradonačelnik otvorio Salon stripa Vinkovci 2012.

Salon stripa
arhiva
08.11.2012.
u 22:24

Prije samog čina otvaranja Salona, dodijeljena je nagrada za najboljeg mladog strip autora Marku Dješku. Grand Prix je pripao Darku Macanu, a nagrada za životno djelo pripala je Borivoju Dovnikoviću-Bordou

- Lijepo je opet vidjeti Salon stripa u Vinkovcima - rekao je večeras u Galeriji likovnih umjetnosti \'\'Slavko Kopač\'\' na otvaranju Salona stripa Vinkovci 2012. Krešimir Zimonić koji je uz Dubravka Matakovića duša kultnog Salona nastalog sredinom 80-tih. Prije samog čina otvaranja Salona, dodijeljena je nagrada za najboljeg mladog strip autora Marku Dješku. Grand Prix je pripao Darku Macanu, a nagrada za životno djelo pripala je Borivoju Dovnikoviću-Bordou. Potom je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić izložbe Stripa i animiranog filma, Ženskog stripa na Balkanu te Stripa na internetu proglasio otvorenima, čime je započeo ovogodišnji Salon stripa Vinkovci 2012.

Na Salonu će ljubitelji stripa do nedjelje uživati u nizu izložbi, projekcija animiranih filmova, promocijama stripova i knjiga, a priređeni su i okrugli stol o stripu i animaciji te radionica stop-animacije.

Jedan od organizatora i začetnika Salona stripa Dubravko Mataković podsjeća se kako je sve počelo 1984. i trajalo do 1999. pa se tako zapravo, ova manifestacija vraća u Vinkovce nakon 13 godina.

- Prvi Salon je održan u vinkovačkom kazalištu, ali sam tada bio u vojsci pa mu nisam nazočio, sljedeći u Galeriji, četvrti u Omladinskom domu kojeg više nema, a ostali su se održavali u Galeriji i Muzeju. U ova četiri dana dovodimo u Vinkovce ponajbolje iz domaće strip produkcije s naglaskom na autorski pristup stripu, a ove godine naglasak je i na domaćoj animaciji.

Projekcije animiranih filmova su na programu od 9. do 11. u Gradskom kazalištu Joza Ivakić i podijeljene su u tri cjeline - filmovi za djecu, Retrospketiva I i II i Novi animirani filmovi koji su nastali u zadnje tri godine. Bit će prikazan i dugometražni igrani film \"Lavanderman\" snimljen prema strip-predlošku - kaže Dubravko Mataković dodajući kako će se na brojnim gradskim lokacijama događati popratni programi poput promocija knjiga i magazina, potpisivanja stripova i druženja s autorima, posjeta stripaša osnovnim školama, slikanja strip murala na zidovima te da manifestaciju prati i bogato opremljen katalog na 200 stranica s puno teksta, slika i stripa.

Za sutra je najavljen bogat program - prije podne stripaši posjećuju vinkovačke škole, u 12 sati je okrugli stol u hostelu Plus, u 15 sati u Gradskoj knjižnici su promocije knjiga i magazina te potpisivanje i crtanje, a u 17 sati u Ogranku Matice hrvatske je predstavaljanje knjige-stripa Alberta Kinerta \"Čuvaj se senjske ruke\" koji je široj javnosti do sada bio nepoznat. U Gradskom kazalištu Joza Ivakić u 18 sati je projekcija dugometražnog filma \"Lavandermen\", u 19,30 predstavljanje i razgovor s Borivojem Dovnikovićem Bordom, a u 20 sati Strip i animirani film – Retrospektiva, prvi dio.

>> Izložba stripova, promocije knjiga i filmovi na Salonu stripa 2012.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije