Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Vinkovački gradonačelnik otvorio Salon stripa Vinkovci 2012.

Prije samog čina otvaranja Salona, dodijeljena je nagrada za najboljeg mladog strip autora Marku Dješku. Grand Prix je pripao Darku Macanu, a nagrada za životno djelo pripala je Borivoju Dovnikoviću-Bordou
08. studenoga 2012. u 22:24 0 komentara 8 prikaza
Salon stripa
Foto: arhiva

- Lijepo je opet vidjeti Salon stripa u Vinkovcima - rekao je večeras u Galeriji likovnih umjetnosti \'\'Slavko Kopač\'\' na otvaranju Salona stripa Vinkovci 2012. Krešimir Zimonić koji je uz Dubravka Matakovića duša kultnog Salona nastalog sredinom 80-tih. Prije samog čina otvaranja Salona, dodijeljena je nagrada za najboljeg mladog strip autora Marku Dješku. Grand Prix je pripao Darku Macanu, a nagrada za životno djelo pripala je Borivoju Dovnikoviću-Bordou. Potom je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić izložbe Stripa i animiranog filma, Ženskog stripa na Balkanu te Stripa na internetu proglasio otvorenima, čime je započeo ovogodišnji Salon stripa Vinkovci 2012.

Na Salonu će ljubitelji stripa do nedjelje uživati u nizu izložbi, projekcija animiranih filmova, promocijama stripova i knjiga, a priređeni su i okrugli stol o stripu i animaciji te radionica stop-animacije.

Jedan od organizatora i začetnika Salona stripa Dubravko Mataković podsjeća se kako je sve počelo 1984. i trajalo do 1999. pa se tako zapravo, ova manifestacija vraća u Vinkovce nakon 13 godina.

- Prvi Salon je održan u vinkovačkom kazalištu, ali sam tada bio u vojsci pa mu nisam nazočio, sljedeći u Galeriji, četvrti u Omladinskom domu kojeg više nema, a ostali su se održavali u Galeriji i Muzeju. U ova četiri dana dovodimo u Vinkovce ponajbolje iz domaće strip produkcije s naglaskom na autorski pristup stripu, a ove godine naglasak je i na domaćoj animaciji.

Projekcije animiranih filmova su na programu od 9. do 11. u Gradskom kazalištu Joza Ivakić i podijeljene su u tri cjeline - filmovi za djecu, Retrospketiva I i II i Novi animirani filmovi koji su nastali u zadnje tri godine. Bit će prikazan i dugometražni igrani film \"Lavanderman\" snimljen prema strip-predlošku - kaže Dubravko Mataković dodajući kako će se na brojnim gradskim lokacijama događati popratni programi poput promocija knjiga i magazina, potpisivanja stripova i druženja s autorima, posjeta stripaša osnovnim školama, slikanja strip murala na zidovima te da manifestaciju prati i bogato opremljen katalog na 200 stranica s puno teksta, slika i stripa.

Za sutra je najavljen bogat program - prije podne stripaši posjećuju vinkovačke škole, u 12 sati je okrugli stol u hostelu Plus, u 15 sati u Gradskoj knjižnici su promocije knjiga i magazina te potpisivanje i crtanje, a u 17 sati u Ogranku Matice hrvatske je predstavaljanje knjige-stripa Alberta Kinerta \"Čuvaj se senjske ruke\" koji je široj javnosti do sada bio nepoznat. U Gradskom kazalištu Joza Ivakić u 18 sati je projekcija dugometražnog filma \"Lavandermen\", u 19,30 predstavljanje i razgovor s Borivojem Dovnikovićem Bordom, a u 20 sati Strip i animirani film – Retrospektiva, prvi dio.

>> Izložba stripova, promocije knjiga i filmovi na Salonu stripa 2012.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.