Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISAC I PROFESOR

Umro Erich Segal, pisac "Ljubavne priče"

Erich Segal
20.01.2010.
u 14:29

Profesor klasične književnosti koji je napisao najveći književno-filmski hit sedamdesetih preminuo je od srčanog udara u Londonu, nakon četvrt stoljeća borbe s Parkinsonovom bolesti.

Sin rabina iz Brooklyna, Erich Segal diplomirao je na Harvardu s najvišim ocjenama i bio je iznimno cijenjen stručnjak za starogrčku i latinsku književnost. Predavao je na Harvardu, Yaleu i Princetonu, te kao gost u Oxfordu. Filmom se počeo baviti kao pisac scenarija za animirani film s Beatlesima "Žuta podmornica", a nakon još nekoliko uspjelih scenarija, izdavači su mu predložili da romantičnu priču o ljubavi dvoje studenata preradi iz filmske u knjišku formu, što je on i učinio i dospio na prvo mjesto ljestvica najprodavanijih knjiga.

Za priču o zaljubljenim studentima Jennifer i Oliveru Segala su inspirirali njegovi bliski prijatelji s Harvarda, cimeri u studentskom domu koji su se kasnije proslavili, Al Gore i Tommy Lee Jones. Film po romanu s Ryanom O'Nealom i Ali McGraw u glavnim ulogama bio je najveći hit 1970.; O'Neal je svoju ulogu ponovio i u ekranizaciji Segalova nastavka, "Oliverove priče".

Erich Segal napisao je brojne knjige – romane i stručne knjige o klasičnoj književnosti – te još nekoliko filmskih scenarija, ali "Ljubavna priča" bila je toliki uspjeh da pred njom blijedi sve ostalo što je napravio. Zadnjih se dvadeset pet godina života uporno i čvrsto borio protiv Parkinsonove bolesti, da bi na kraju od infarkta preminuo u svojem domu u Londonu 17. siječnja. Na zahtjev obitelji, vijest o njegovoj smrti objavljena je tek poslije pogreba.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije