Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
splitski hnk

Ugovor iz snova: godišnji odmor 32 dana, naknada za odvojeni život 2000 kuna...

tonči bilić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
20.02.2014.
u 07:39

U javnost procurio ugovor o radu intendanta Tončija Bilića

Nema mira u HNK Split i oko njega. Nakon neuspjele smjene Kazališnog vijeća koju je pokrenuo gradonačelnik Ivo Baldasar a da vijećnicima nije obrazložio razlog traženja razrješenja, procurio je ugovor o radu intendanta Tonča Bilića zaključen s Gradom Splitom za koji sindikalci u teatru kažu da je faraonski i da malo tko u Hrvatskoj uopće ima takav menadžerski ugovor. U njemu, uz ostalo, stoji da se intendant ovlašćuje na umjetnički rad u kazalištu do ukupno 10 scenskih i koncertnih izvedaba te da za svaku izvedbu prima neto naknadu od tisuću eura; da mu godišnji odmor ne može biti manji od 32 dana, u što se ne računaju subote; da ima pravo na naknadu za odvojeni život u iznosu od dvije tisuće kuna mjesečno; da se ima pravo koristiti osobnim vozilom u vlasništvu Kazališta 24 sata dnevno...

Intendant je više nego odlično zaštićen. U ugovoru stoji i članak da je Kazalište, ako nakon isteka mandata ne bude ponovno imenovan na tu dužnost, obvezno ponuditi mu ugovor na neodređeno vrijeme – šefa dirigenata orkestra opere ili dirigenta orkestra opere ili mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, i to najkasnije u roku od 15 dana nakon isteka mandata.

Ako Kazalište postupi suprotno, Tončiju Biliću mora isplatiti 300 tisuća kuna, a ako bude razriješen prije isteka mandata, otpremninu u visini deset prosječnih plaća i ugovor na neodređeno. Slobodan je i “obavljati umjetničke sklonosti” (dirigiranje, naravno) izvan kazališne kuće bez nekog ograničenja.Intendant Tonči Bilić jučer se nije javljao na mobitel pa njegov komentar nismo uspjeli dobiti.

Dok vijećnica Gradskog vijeća Marijana Puljak drži kako treba zatražiti reviziju svih ugovora u Kazalištu, kuloari bruje da intendanta Bilića štiti HNS, konkretno zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš. SDP bi ga navodno smijenio, ali čuva koaliciju. Radničko vijeće HNK Split namjerava zatražiti odgovornost onih koji su zaključili ovakav ugovor, poglavito bivše dogradonačelnice.

>>Smjena dugovječne ravnateljice Mesarić?

Komentara 5

CT
cave tonitrum 62
08:04 20.02.2014.

Kakav je to genitiv "Tonca Bilica"?

TM
tesla moj ponos
11:21 25.02.2014.

Zanimljivo je da intendanti dobivaju sve veće plaće , narod postaje sve siromašniji, ulaznice za predstave sve skuplje i sve manje i manje publike. Je li konačan cilj izbaciti publiku i uništiti kazalište koje je ionako siromašnom puku nepotrebno, a bogataši se više ne nadmeću kao "gospoda" u kazališnoj publici već svoju moć pokazuju automobilima, jahtama, ženama, drogi... Kazalište je njima postalo out! Zato ostaje jedini bogataš intendant kojeg treba platiti i pod cijenu praznog gledališta!

DU
Deleted user
08:32 20.02.2014.

Kad pišete ovakve članke, prvo se raspitajte kako stvari stoje sa sličnim ugovorima u drugim kućama po svijetu. Možda ovo za 1000 eura za svaku izvedbu zvuči pretjerano, ali sve ostalo je na mjestu. Tako naprosto funkcioniraju opere i baleti. Osim toga, dajte si još jednom pročitajte što ste napisali: 'a ako bude razriješen prije isteka mandata, otpremninu u visini deset prosječnih plaća i ugovor na neodređeno.' Kako to da ako ga razriješe prije isteka mandata, da mu moraju ponuditi ugovor na neodređeno? To sigurno ne piše u ugovoru. Ono što još niste napisali je da pored izvedaba i angažmana u drugim kućama, šef dirigent ima hrpu posla sa solistima, zborom, pa na zajedničkim probama, pa kad uopće nema probe, tako da nije sve samo u tome da dođeš na posao i samo dirigiraš. Ono što vi vidite kao njegov posao samo je djelić cjelokupne slike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije