Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

U 77. godini preminuo je Drago Turina

Scenograf i dugogodišnji član ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost Drago Turina preminuo je u 77. godini.
21. siječnja 2020. u 11:05 0 komentara 1092 prikaza
Foto: ULUPUH
Pogledajte galeriju 1/7

Drago Turina rodio se 6. svibnja 1943. godine u Virju. Studirao je u Zagrebu, a kazališnom scenografijom počeo se baviti 1965. u studentskim kazalištima.

dva oca neoklasicizma Skulpture za koje su se otimali pape, Napoleon, kraljevi i carevi

Ostvario je više od dvjesto pedeset scenografskih radova u raznim kazališnim kućama, na televiziji i filmu, a osim u hrvatskim kazalištima, radio je u Mariboru, Novoj Gorici, Sarajevu, Beogradu, Trstu, Brnu.

Od 1969. godine bio je član Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, a Nagradu ULUPUH-a za životno djelo dobio je 2018. godine.

Kako ističu iz ULUPUH-a, danas je scenografija Drage Turine inspiracija za mlade, putokaz avangardne prošlosti za budućnost. Njegova scenografska rješenja polaze od sadržaja predstave do poruke koju predstava nosi, od ciljane publike i mjesta izvođenja do ugođaja kojim postiže punu kazališnu čaroliju; od praktičnosti izvedbe do prostorno-vremenske i dramaturške efektnosti; od jednostavnih rekvizita i simbola do skladnih i složenih, mobilnih cjelina.

Zahvaljujući tehničkoj vještini inženjera strojarstva i brodogradnje, dodaju, Drago Turina unapređivao je scenografiju nepresušnim izobiljem inovacija, a pritom je organizirao i kreirao mehanizme kojim će ostvariti svoja originalna rješenja za scenu i pozornicu, koja su do tog trenutka bila nezamisliva.

Muke po milenijalcima Kako živi generacija rođena na izdisaju socijalizma

"Nije pretjerano kazati da scenografija Drage Turine predstavlja kazališnu epohu, da daje možda najodređeniji znak teatarskim zbivanjima u Hrvatskoj (a i šire) na prelasku od modernizma u postmodernu. Od trenutka kada se pojavio na sceni preuzeo je na sebe daleko veći teret opremanja pozornica za najraznovrsnije izvedbe, privukao je zanimanje kazališnih grupa i institucija u brojnim domaćim i inozemnim sredinama, oduševio je publiku i kritiku kod kuće i u svijetu, potaknuo je na suradnju umjetnike iz gotovo svih aktivnih naraštaja", napisao je akademik Tonko Maroević u recenziji monografije "Drago Turina - scenograf" autorice Branke Hlevnjak.

Među Turininim najznačajnijim ostvarenjima su scenografije za predstave "Kiklop", "Timon Atenjanin", "Mutter Courage", "Troilo i Cresida", "Figarova svadba" i "Večeras se improvizira" u zagrebačkom HNK.

U splitskom HNK osmislio je scenografije za "Don Juana", "Hrvatskog Fausta", "Othella", "Smrti Stjepana Radića", u DK Gavelli za predstave "Amadeus", "Sokol ga nije volio", "San Ivanjske noći" i "Talisman", a tu su i "O Kaj", "Gubec beg", "Grička vještica", "Jadnici" i "Kralj je gol" u GK Komediji te "Opsada Sigeta", "Štrokoloko", "Maksimilijan", "Magic and Loss", "Charlie Brown", "Božićna pjesma", "Zaštićena zona" u ZKM-u.

velika izložba Prvakinje hrvatske art scene napokon izlaze iz sjene

U nizu nagrada koje je dobio ističu se Nagrada hrvatskoga glumišta 1994. godine i tri Nagrade Marul na festivalu Marulićevi dani u Splitu (1992., 1995. i 1997.). Godine 1983. dobio je Srebrnu medalju Praškoga Quadrienalla, 1977. dobitnik je Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli, a dobio je i Zlatni vijenac na sarajevskom MES-u 1969. i 1985. te Sterijinu nagradu 1977. (Sterijino pozorje, Novi Sad),

Izlagao je u Zagrebu, Novom Sadu, Pragu, Tokiju, Shanghaiu, Torontu (World Stage Design).

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.