Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Etno summit u Beogradu

Tražila se ulaznica više za nastup Lada

Ansambl Kolo i Lado
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
31.10.2018.
u 10:17

Vladimir Dekić: Beogradska publika zaželjela se Lada, već planiramo nastupe diljem Srbije

Ansambl Lado će zajedno s beogradskim ansamblom Kolo nastupiti 1. studenog u beogradskoj Kombank dvorani (bivši Dom sindikata) na Etno summitu. Zajednički nastup ponovit će 26. studenog u Lisinskom. Ravnatelja beogradskog Kola Vladimira Dekića pitamo zašto je drugi put organizirao Etno summit.

– Sumirajući dojmove poslije prvog izdanja, shvatili smo da smo napravili nešto revolucionarno, prvi smo omogućili susret znanosti i teorije s praksom i ponudili umjetnicima mogućnost istraživanja i eksperimenata u oblasti narodnog plesa, pjesme i muzike. Tri su programske linije skupa, konferencija s eminentnim teoretičarima iz cijelog sveta, kreativne radionice za umjetnike profesionalnih ansambala iz Hrvatske, Makedonije i Srbije, a onda i festivalski koncerti koji su dobitna kombinacija i za profesionalce i za publiku – veli Dakić koji je summit zamislio kao mali Bitef.

Važna razmjena iskustava

Tako će se ove godine u sklopu Etno summita predstaviti Baletna škola iz Novog Sada s predstavom “Melting pot”, a tu je i diplomska predstava studenata Irske svjetske akademije muzike i plesa. Lado i Kolo će se, pak, pokazati u novom ruhu uz pomoć koreografije Srpska fantazija i projekta LADO ELECTRO 2.0. Koliko Kolu znači suradnja s Ansamblom Lado?

– Suradnja s Ladom od samog je početka plodonosna u umjetničkom i produkcijskom smislu. Direktor Lada Krešimir Dabo prepoznao je važnost razmjene iskustava, ali i umjetnika oba ansambla koji su od ponovnog uspostavljanja suradnje odnos razvili u prijateljstvo – kaže V. Dekić i dodaje da su ulaznice za koncert u Beogradu rasprodane već danima.

– Rijetko smo kada naišli na ovakav pritisak za ulaznice. To samo pokazuje da se beogradska publika zaželjela Lada i već planiramo buduće koncerte, ne samo u Beogradu već i širom Srbije – ističe ravnatelj Dekić i tumači da je Kolo u potpunosti financirano iz proračuna Ministarstva kulture i informiranja Srbije.

– Otkad sam ja na mjestu direktora, budžet nam se povećao za 50 posto i jedina smo institucija kulture koja je u vremenima štednje dobila povećanje budžeta. Odnos države prema nama promijenio se u trenutku kada smo počeli predstavljati vrijedne rezultate. Etno summit samo je jedan u nizu projekata koji je skrenuo pažnju na nas i u političkim krugovima – veli Dekić kojeg pitamo i koliko često idu na strana gostovanja?

Obilježavaju 70 godina

– Vremena kada se išlo na velike svjetske turneje davno su prošla. Svjesni smo da je i u našoj branši komercijalni uspjeh imperativ, što uvijek ide nauštrb umjetnosti. Trudimo se da troškove dotiramo iz proračuna, kako ne bismo radili kompromise, ali i da koncertna prezentacija naše umjetnosti bude na najvišem, suvremenom nivou. Putovanja su se prorijedila, ali ove godine, u kojoj obilježavamo 70 godina rada Kola, bili smo na desetak gostovanja u inozemstvu – objašnjava nam Vladimir Dekić koji misli da kulturna suradnja između Hrvatske i Srbije nikada nije dovoljno razvijena, ali da se i tu vidi napredak.

– Prije nekoliko dana u Beogradu je gostovao “Kralj Lear” zagrebačkog HNK, a onda je Jugoslovensko dramsko pozorište gostovalo s predstavom “Vrat od stakla” Biljane Srbljanović u Gavelli. Tu su i naši koncerti u Kombanku i Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Znači, suradnja je sve intenzivnija, ali i ono što je još važnije: sve kvalitetnija – zaključuje ravnatelj beogradskog Kola V. Dekić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije