Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Suvremena tehnologija u umjetnosti sreće maslinu i draču

Pri izradi svakog predmeta koristim sirove i prirodne materijale kao što su loza, maslina, trska i drača te ih postavljam u kombinaciji s najsuvremenijom tehnologijom i na taj se način stvara snažan ali i zanimljiv dojam, kaže Paro
07. kolovoza 2012. u 14:25 0 komentara 30 prikaza
izložba, Pag,  Aljoša Paro
Foto: arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/3

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a u sklopu “Paškog kulturnog ljeta” u Velikoj dvorani Kneževa dvora u Pagu otvorena je izložba scenografa i  dizajnera Aljoše Para. Na izložbi je postavljeno tridesetak radova, umjetnički izrađenih ukrasnih i uporabnih predmeta koji se svi temelje na primjeni sirovih prirodnih materijala u kombinaciji sa suvremenom tehnologijom. Izložbu je otvorio novinar i pisac Josip Portada koji je rekao da je otvaranje ove izložbe važan događaj za Aljošu Para, ali i velik događaj za grad Pag.

Aljoša Paro prvi se put u Pagu predstavio kao vrhunski umjetnik. Ne živi u Pagu, ali živi s Pagom, gradom svojih predaka. On je umjetnik koji ima moć i znanje povezati naizgled nespojivo. Nikada nije podlegao tehnici i tehnologiji na konzumni način nego uvijek koristi svoj osjećaj prirode kroz arhitektonske oblike. Na ovoj izložbi prikazani su arhitektonski čisti oblici kocke u šest slika, odnosno multimedijalnih izložaka koji fasciniraju svaki na svoj način kroz video, fotografiju, zvuk, svjetlo ili dodir. Izvlačeći kao glavne likove često neprimjetne detalje prirodnih ljepota otoka Paga, autor želi isprovocirati reakcije i osjećaje posjetitelja kako bi na drugi način počeli istraživati svijet oko sebe. 

Naziv je izložbe “Fragmenti natura”, a to je dio umjetnikova projekta pod nazivom “Galleria autentica”.

– Pri izradi svakog predmeta koristim sirove i prirodne materijale kao što su loza, maslina, trska i drača te ih postavljam u kombinaciji s najsuvremenijom tehnologijom i na taj se način stvara snažan ali i zanimljiv dojam, ponekad provokativan što se vidjelo i na otvorenju ove izložbe. Izuzetno mi je drago što je na izložbi bio velik broj posjetitelja i što su s velikim zanimanjem razgledali izložene predmete, rekao je Aljoša Paro.

Na izložbi su postavljene slike napravljene od prirodnih materijala, skulpture te razne instalacije među kojima su posebno zanimljiva instalacije od trske koje pri dodiru stvaraju glazbu kao i pokretna maslina.

Izložba Aljoše Para bit će otvorena do 10. kolovoza.

Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.