Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
portreti Sreten Krstić

Rođeni Beograđanin koncertni je majstor Zagrebačkih solista

30.05.2015., Zagreb - Beogradski violinist Sreten Krstic, koncertni majstor Minhenske filharmonije i Zagrebackih solista. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
01.06.2015.
u 12:39

'Nisam im bio prvi izbor, ali violinist iz Švicarske, nasreću, nije se odazvao'

Nakon izvrsnog koncerta kojim su prošli tjedan, s gošćom Monikom Leskovar, zaključili sezonu u Hrvatskom glazbenom zavodu, Zagrebački će solisti večeras, u ponedjeljak 1. lipnja, održati posljednji koncert mini ciklusa u Palači Dverce. Bit će to prava revija gudačke virtuoznosti u kojoj će glavnu ulogu imati koncertni majstor ansambla Sreten Krstić. Sreten Krstić došao je na čelo ansambla bez velikih i pompoznih najava, zapravo igrom slučaja, kada su Zagrebački solisti prije pet godina tražili violinista koji bi na ljetnim koncertima uskočio na mjesto tadašnjeg koncertnog majstora Borivoja Martinića-Jerčića koji je imao obveze sa svojim matičnim orkestrom u SAD-u.

– Nisam im bio prvi izbor, ali violinist iz Švicarske kojeg su prvog zvali na moju sreću nije se mogao odazvati – prisjeća se uz smijeh Krstić.

– Za mene je to, naravno, bila velika čast, kao što su bili i nastupi sa Zagrebačkim solistima koje sam imao još kao student prije četrdesetak godina kada je ansambl još vodio Tonko Ninić – dodaje Krstić, koji je tada kao rođeni Beograđanin i beogradski student bio tražen kao mlada zvijezda. Nije bio nikakvo čudo od djeteta. Dar za glazbu zapazio je njegov učitelj u osnovnoj školi, na čiju su ga preporuku roditelji, koji nisu bili glazbenici, upisali u muzičku školu kad mu je bilo sedam godina, a instrument mu je odabrala majka.

Studirao je u Beogradu s profesorima Toškovim i Pavlovićem, a značajno je bilo i iskustvo s glasovitim Dušanom Skovranomm koji je vodio orkestar Muzičke omladine. A onda mu se dogodila ljubav s prelijepom i sjajnom slovenskom flautisticom Irenom Grafenauer, koja će mu postati prva supruga i zbog koje se preselio u München, gdje je ona dobila mjesto u Orkestru Bavarskog radija. Mladi Beograđanin bio je primljen 1980. u sekciju drugih violina drugog slavnog orkestra, Münchenske filharmonije, čije je vodstvo tada preuzeo legendarni maestro Celibidache.

Dvije godine kasnije Krstić je napravio dotad nezabilježen pothvat, prijavio se na novu audiciju i iz drugih violina bio izabran na najvažnije mjesto: postao je najmlađi koncertni majstor u povijesti Münchenske filharmonije na kojem će za tri godine dočekati i mirovinu. A Kada je Borivoj Martinić-Jerčić napustio mjesto koncertnog majstora, Krstić je prihvatio poziv ansambla da zauzme njegovo mjesto. Sada gotovo sve svoje slobodno vrijeme koje dobije u Münchenu provodi u Zagrebu.

>> Kazalište je socijalno utočište i, ako se uznemiri, može doći do socijalnih i umjetničkih potresa

Komentara 4

LA
LaurenceofArabia
17:25 03.06.2015.

Ispricavam se na prijasnjem komentaru.Netocno je reci da Zagrebacki Solisti nastupaju iskljucivo u Hrvatskoj: upravo sam na njihovom webu vidio da imaju zakazano gostovanje u Mariboru. Siguran sam da ce to biti spektakularan pocetak medjunarodnog uspona.

LA
LaurenceofArabia
15:32 01.06.2015.

Zagrebacki Solisti su dozivjeli kratki preporod pod ravnanjem Marca Coppey-a. Otkad je Sreten Krstic koncertni majstor vratili su se istom slampavom i neurednom muziciranju koje je godinama bilo razlog njihovog djelovanja gotovo iskljucivo unutar granica Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije