Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježen Dan muzeja

Rimska jela i pića zamirisala u atriju Klovićevih dvora

klovic
Foto: foto Arhiv GKD
1/3
19.05.2011.
u 18:55

Upoznali smo niz tajni rimske kuhinje poznate po raskošnim gozbama, što nam svjedoče i predmeti izloženi na izložbi "Pompeji - život u sjeni Vezuva"

Što su jeli i pili naši stari Rimljani, svi zainteresirani mogli su isprobati u Galeriji Klovićevi dvori gdje se posebnim akcijama i radionicama obilježavao Međunarodni dan muzeja. U atriju Klovićevih dvora održana je radionica rimske kuhinje u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, predstava na latinskom jeziku, a umjetnici su prodavali nakit... 

Stručno osoblje javne ustanove Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, a u sklopu koje je Arheološki park u Budinjaku s nalazištem iz rimskoga doba pokazalo je niz tajni rimske kuhinje poznate po raskošnim gozbama, što nam svjedoče i predmeti izloženi na izložbi "Pompeji - život u sjeni Vezuva“

U kulinarskim radionicama posjetitelji su mogli pripremati jela iz razdoblja rimske vladavine – prema Apiciju, rimskoj knjizi recepata koja je najvjerojatnije nastala u 4. ili 5. st. Posjetiteljima je predstavljen i Arheološki park u Budinjaku i najveće rimskodobno nalazište u Žumberku – Gornja Vas.

Za ukrašavanje atrija likovnim radovima pobrinuli su se polaznici Male likovne radionice Galerije Klovićevi dvori, učenici OŠ Josip Juraj Strossmayer, OŠ Braća Ribar iz Siska, OŠ Tin Ujević, OŠ Ivan Filipović, djeca s posebnim potrebama OŠ Nad lipom i mališani dječjeg vrtića Krijesnice,  

Učenici osnovnih i srednjih škola grada Zagreba, polaznici seminara iz Antičke kulture i klasičnog jezika koji se svake godine u proljeće održava u Zadru, izveli su  na latinskom jeziku dijelove iz Katulovih epitalamija – pjesama za svadbene procesije u antičko doba.

Također, održana je i kiparska radionica autora Denisa Kraškovića i Marina Marinića u sklopu Muzejsko-edukativne akcije DODIR (uz izložbu Pop Art is not dead)

Dva mlada autora upoznala su najmlađe posjetitelje i školarce sa svojim umjetničkim radom. Denis Krašković proveo je djecu kroz društvenu igru Spasi ugroženu gljivu, ukazavši im pozornost na ugrožene životinjske i biljne vrste. Kipar Marin Marinić upoznao ih je s novim kiparskim materijalom akristalom. Pod vodstvom dvojice umjetnika i više muzejske pedagoginje Galerije Klovićevi dvori Liljane Velkovski, djeca su izrađivala svoje skulpture. One koje su im uspjele i svidjele im se - mogli su ponijeti kući... 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije