Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Publici ćemo pokazati da kultura može biti zabavna

Urednik Dražen Ilinčić potpisuje novu emisiju HRT-A Kultura s nogu koja će u udarnom terminu od 16. siječnja zamijeniti Pola ure kulture
12. siječnja 2019. u 10:00 8 komentara 437 prikaza
Dražen Ilinčić
Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Nakon nešto manje od četvrtine stoljeća koliko se emitirala na programu Hrvatske radiotelevizije (HRT), emisiju Branke Kamenski Pola ure kulture zamijenit će (na neki način) Kultura s nogu.

branka kamenski prikazivala na hrt-u Nakon 24 godine ukida se 'Pola ure kulture'

Riječ je o polusatnom “infotainmentu” čija se premijera, pod autorskim i uredničkim vodstvom Dražena Ilinčića, očekuje 16. siječnja na Prvom programu. Osim Ilinčića, voditelji će biti i mladi glumci Zagrebačkog kazališta mladih i Kazališta Trešnja Mateo Videk i Jure Radnić. Mjesto urednice pripast će, jasno, i Branki Kamenski. Vrijeme emitiranja? Ni manje ni više nego udarni termin – 20.05 sat.

– Koncept emisije bit će nešto drukčiji od onoga na koji su gledatelji navikli kada je riječ o emisijama o kulturi – govori Dražen Ilinčić, koji će nastojati na zabavan način prenijeti aktualnosti s domaće kulturne scene. Emisija će, u trideset minuta trajanja, biti podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu sugovornici će biti gosti koji su u tom trenutku, zbog promocije knjige, uspješne predstave, premijere filma ili nečega sličnoga aktualni.

Opušteni razgovori

– Cilj nije da se promovira projekt gostiju, nego da se opuštenim, ali upućenim razgovorom gledatelje zainteresira za kulturne teme – govore iz uredništva emisije Kultura s nogu. Kako bi se dobilo na dinamici, u posljednjim minutama prvoga dijela emisije dogodit će se “kopernikanski obrat”. Gosti će, naime, zamijeniti uloge s Ilinčićem te će oni moći postavljati pitanja samom voditelju.

30 godina staža Karmela Vukov Colić otkrila zašto odlazi s HRT-a

– Posebnu ćemo pozornost dati dinamici i zabavnosti cijele emisije, a o tome kako ću zadržati gledatelje ne mogu govoriti jer ih još nemam – s osmijehom govori Ilinčić. S druge pak strane, udarni termin, koji će jednom tjedno biti rezerviran za Kulturu s nogu, zadržat će, nadaju se urednici, gledatelje pred malim ekranima.

– Termin nam sigurno može olakšati u privlačenju sve većeg broja gledatelja, a na nama je da trideset minuta uredimo najbolje što znamo – govori Ilinčić. Nakon prvoga dijela emisije i dinamičnoga razgovora, drugi će dio biti rezerviran za neku kulturnu temu zanimljivu javnosti. Riječ je o pitanjima poput kako i zašto funkcioniraju dva suprotstavljena društva književnika ili kakva je i koliko je vidljiva scena elektroničke glazbe u Hrvatskoj i slično. Budući da se u Kulturu s nogu planiraju dovesti i brojni gosti s glazbene scene, bit će tu i pjesme i muziciranja uživo u studiju.

lovac izgubio Studentica na kvizu 'Potjera' osvojila 50.000 kuna

– Između prvog i drugog dijela predviđena je petminutna reportaža u kojoj se na duhovit ili barem malo pomaknut način nudi tjedni pregled kulturnih zbivanja – piše u opisu emisije.

Nova emisija uvijek je rizik

U prvoj emisiji gosti će biti Vinko Brešan, zbog filma “Čija je ovo država” koji ruši sve rekorde gledanosti. Brešanu će se u studiju pridružiti Branko Brezovac zbog svoje predstave “Posljednja noć”, koja na temelju “Kratkoga izleta” Ratka Cvetnića, “Prigovora savjesti” Johna Boynea i “Posljednjih dana čovječanstva” Karla Krausa na ironičan način tematizira temu rata. Treći gost prve emisije mladi je pijanist Aljoša Jurinić koji suvereno gradi svoju karijeru, o čemu svjedoči još jedna koncertna sezona koja je pred njim. Tako će već cijeli idući mjesec provesti na turneji u Japanu da bi u rano proljeće skoknuo natrag u Europu, a potom otišao na kinesku turneju.

Tematski dio emisije bavit će se spomeničkom kulturom. Povod je svakako nedavno postavljeni spomenik Kuzme Kovačića prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu koji je još prije postavljanja izazivao velike polemike javnosti.

Odlazi s HRT-a Fodor za oproštaj uručio Karmeli cvijeće, njena reakcija ga zatekla

O spomeničkoj će kulturi govoriti kipari Nikola Vudrag, Ivan Fijolić i Denis Krašković. Svakako, u emisiji će biti i tjedni pregled kulture za koji je zadužen Rudi Pavlović.

– Ne bih volio raditi velike najave i prognoze o daljnjem tijeku emisije jer pokrenuti novu emisiju uvijek je veliki rizik. Malo koje uspiju. Mi se samo možemo nadati najboljem – rekao je Ilinčić uoči premijere svoje, prema svemu sudeći, duhovite emisije o kulturi.

>> Razvodi poznatih u 2018.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • stari_mačak:

    Ilinčiću, vi se šalite. Ne razumijem, kako bilo kakva kultura pored ovoliko zabavne nekulture u nas Hrvata, može biti zabavna i - kome?

  • Matrix5:

    Nema vise pola ure kulture?! Zamjenjuje je kultura s nogu hahahaa ono na ex🤣 Zakaj ne bi bilo kultura obara s nogu

  • Mlach:

    pederastija