Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vraćena u grčku

Pronađena antička posuda prvog olimpijskog pobjednika koju su ukrali nacisti

Foto: Eleftherios Galanopoulos
15.11.2019.
u 11:30

Antička grčka posuda kojom je nagrađen pobjednik prvih modernih Olimpijskih igara, vraćena je iz Njemačke u Grčku nakon gotovo 100 godina.

Antičkom posudom iz grčke Tebe koja datira iz 6. stoljeća prije Krista nagrađen je 1896. Spiridon Louis, pobjednik prvog maratona modernih Olimpijskih igara. Louis, po zanimanju vodonoša, svih je iznenadio svojom pobjedom, a prema priči, navodno je tijekom trčanja maratona čak dva puta stao - jednom kako bi pojeo naranču koju mu je dala njegova djevojka, a drugi put kako bi popio čašicu konjaka s njenim ocem. Ubrzo nakon, posudi se gubi svaki trag. 

Georgios Kivvadias iz Nacionalnog arheološkog muzeja u Ateni godinama ju je tražio, pretpostavljajući da se i dalje nalazi u Grčkoj. Međutim, posuda se nalazila tisućama kilometara dalje, u njemačkom Sveučilištu u Münsteru, u čijem je vlasništvu bila od 1986. godine. 

Kivvadias je na koncu uspio zaključiti da se posuda, iako se ne zna kako je Louisu nestala (moguće je i da ju je prodao), idući put pojavila u kolekciji Wernera Peeka, njemačkog arheologa koji je radio na atenskom Arheološkom institutu. Peek, ugledni kolekcionar i klasični filolog koji je za svog vremena u Ateni nabavio pozamašnu kolekciju antičkih predmeta, bio je po svemu sudeći, veliki nacistički simpatizer i antisemit

Velik je dio svoje kolekcije dao nacistu Hermannu Göringu, poznatom i kao ocu Gestapa, kada je ovaj došao u posjet Ateni. Göring ju je zajedno s drugim blagom prokrijumčario u Njemačku i vratio Peeku koji se 1937. preselio natrag u Njemačku. U njegovom je vlasništvu ostala sve do 1980. kada ju je zajedno s cijelom kolekcijom prodao Sveučilištu u Münsteru. Posudu je Sveučilište pristalo vratiti kući, gdje će biti izložena u Arheološkom muzeju u Olimpiji

- Ovaj je artefakt nevjerojatno značajan i kao neprocjenjivo umjetničko djelo, ali i jer je pripadao Louisu. Presretni smo što će ponovno biti ovdje, s nama - rekao je dr. Erofili Kollia, ravnatelj Arheološkog muzeja u Olimpiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije