Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Senzacionalno otkriće: Pronađena rimska kola s konjima

Kustos u vinkovačkom muzeju Boris Kratofil pojasnio je kako običaj pokopavanja pod zemljane humke ili tumule predstavlja izuzetan način pogrebnog rituala tijekom rimskoga razdoblja na jugu Panonske nizine.
15. listopada 2019. u 12:47 50 komentara 33860 prikaza
Rimska kola s konjima
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/8

Tijekom ovogodišnjih arheoloških istraživanja arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci i Instituta za arheologiju iz Zagreba na lokalitetu kod Starih Jankovaca, nedaleko od Vinkovaca, otkrili su senzacionalan nalaz rimskih kola na dva kotača s konjima. U zemljanome humku promjera oko 40 metara te sačuvane visine oko 1 metar pronađena je velika grobna komora u koju su položena kola na dva kotača s konjima.

10.04.2015., Jagodnjak - U Baranji kod mjesta Jagodnjak pronadjeni su ostaci oko dvjesto grobova za koje se procjenjuje da datiraju od 14. do 16. stoljeca. Arheološko nalazište Groblje iz 14. stoljeća kod Jagodnjaka u Baranji : Uz 300 kostura igle, novčići i prstenje

Kustos u vinkovačkom muzeju Boris Kratofil pojasnio je kako je običaj pokopavanja pod zemljane humke ili tumule predstavlja izuzetan način pogrebnog rituala tijekom rimskoga razdoblja na jugu Panonske nizine.

Rimska kola s konjima | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

– Taj se običaj povezuje s iznimno bogatim obiteljima koje su imale istaknutu ulogu u administrativnom, društvenom i gospodarskom životu provincije Panonije. Smještajem zemljanoga humka uz jednu od najvažnijih prometnica Rimskoga Carstva, koja je povezivala Apeninski poluotok s Panonijom i Balkanom te Malom Azijom, aristokratska obitelj nastanjena u blizini Cibala željela je svim putnicima koji su prolazili tim cestovnim pravcem prikazati svoj istaknuti status, ali i bogatstvo koje su posjedovali – rekao je Kratofil predstavljajući najnovije arheološko otkriće.

Iako nalaz još uvijek do kraja nije istražen, na osnovi pronađenih metalnih dijelova kola i brojnih predmeta konjske opreme procjenjuje se kako istražena grobnica datira iz 3. stoljeća poslije Krista što je, kako je istakao Kratofil, svrstava među najmlađe primjere ovakvog pogrebnog običaja. Odmah pokraj grobnice s dvokolicom i kosturima konja istraženo je i nekoliko paljevinskih i kosturnih grobova ukopanih u nasipe tumula. Istražena su i dva središnja groba u kojima su, kako se pretpostavlja, vjerojatno bili pokopani muškarac i žena zbog kojih je tumul i podignut. Oba su groba opljačkana tijekom kasnijih razdoblja tako da u njima nije pronađeno nikakvih drugih nalaza.

Iskopavanja u Egiptu Otkrivena raskošna grobnica puna zlata, statua, nakita i sarkofaga

Ravnatelj Instituta za arheologiju Marko Dizdar ističe kako se radi o nevjerojatnom i senzacionalnom otkriću koje je jedinstveno u Hrvatskoj. Kaže kako je ovo prvi put u Hrvatskoj da je arheološki istraženo i dokumentirano jedno ovakvo složeno pogrebno vjerovanje iz doba Antike.

Rimska kola s konjima | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

– Poslije ovoga slijedi dug postupak restauracije i konzervacije nalaza, ali isto tako i kompletna analiza pronađenog. Za nekoliko godina nešto više ćemo znati o obitelji čiji su članovi desetljećima, prije 1800 godina, pokapani na ovom prostoru. Zanima nas više i o samim konjima, odnosno jesu li uzgajani ovdje ili su stigli iz drugih krajeva carstva, a što će nam više reći i o samom značaju i bogatstvu ove obitelji. To ćemo ostvariti kroz suradnju s domaćim, ali i brojnim europskim ustanovama – istakao je Dizdar.

arheologija,arhelog FARAONSKA GROBNICA Egipatski arheolozi otkrili grobnicu s 50 mumija: 'Sve su u odličnom stanju'

Najavio je i kako će poslije restauracije pronađena rimska dvokolica biti dio stalnog postava Gradskog muzeja u Vinkovcima. Kaže i kako je moguće da će se na osnovu nalaza izraditi i replike pronađene dvokolice te da sve ovo donosi i veliki turistički potencijal. Inače, Vinkovci su poznati i kao najstariji grad u Europi na čijem prostoru se kontinuirano se živi više od 8000 godina. Do sada su pronađeni brojni arheološki nalazi, a poznato je kako su Vinkovci dali i dva rimska cara. 

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.