Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbor

Pripovijetke I. Andrića "Ispovijed i druge priče" izdala Naklada Ljevak

Andrić
arhiva
27.02.2012.
u 13:34

Ovaj izbor ispravlja često ponavljan i odavno uvriježen stereotip – da se Andrićevo zanimanje za prikazivanje bosanskohrvatskoga miljea iscrpljuje i ograničuje na "franjevački ciklus“ pripovjedaka i na vrijeme osmanlijskoga vladanja Bosnom

Nova knjiga u biblioteci Cicero Naklade Ljevak odabrane su priče Ive Andrića u izboru Ivana Lovrenovića "Ispovijed i druge priče".  Ovaj izbor pripovjedaka, između ostaloga, ispravlja često ponavljan i odavno uvriježen stereotip – da se Andrićevo zanimanje za prikazivanje bosanskohrvatskoga miljea iscrpljuje i ograničuje na "franjevački ciklus“ pripovjedaka i na vrijeme osmanlijskoga vladanja Bosnom. Proze iz drugoga dijela ove knjige to na upečatljiv način korigiraju, donoseći niz "novih“ tema i likova iz tog svijeta, smještenih u jedno sasvim drugo, postotomansko vrijeme. Od priče "Mara milosnica", koja još pripada starom dobu, preko proze "O starim i mladim Pamukovićima" (koja očigledno kontinuira "Čuda u Olovu", te kraćih priča kakve su "Pekušići", "Svečanost" ili "Ćilim", zaključno s maestralnom pripoviješću "Bife Titanik“, Andrić nastavlja ispitivati "condition humaine“ malih ljudi bačenih u te nove, sasvim drukčije historijske, društvene okolnosti i forme življenja.

To su najčešće priče o zlu, vječnom i neshvatljivom, o onoj premoći zla u svijetu, za koju će Andrić reći Ljubi Jandriću da se još u mladosti o njoj naučio rasuđivati od Kierkegaarda... Dapače, to su cijele prozne studije o zlu, o njegovim beskrajno raznovrsnim tipovima i oblicima (uostalom, majstorski pripovijedane od početka).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije