Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija VN

Niko Mihaljević predstavlja Muzej kristalne lubanje

Niko Mihaljević
Foto: Maja bosnić
1/6
29.04.2019.
u 15:53

Projekt Muzej kristalne lubanje konceptualnog umjetnika Nike Mihaljevića privremeni je dom za svoj postav pronašao u Galeriji VN gdje će se u utorak u 19 sati održati i svečano otvaranje.

Legende o kristalnim lubanjama američkih Indijanaca gotovo čitavo jedno stoljeće okupiraju ljudsku maštu i provlače se kroz popularnu kulturu, new age pokrete i teorije zavjera. Ovaj je ezoterični artefakt, kako je spomenuto u najavi otvorenja Muzeja kristalne lubanje, inspirirao, među ostalim, i četvrti nastavak filmskog serijala Indiana Jones, epizode znanstveno-fantastične serije Stargate SG-1, epizode Bonnelijevog stripa Martin Mystére, pjesme američkog heavy metal sastava Mastodon  te luksuzni brend votke Crystal Head Vodka holivudskog glumca Dana Aykroyda.


Muzej kristalne lubanje koji je 2019. godine utemeljio konceptualni umjetnik Niko Mihaljević, kroz simboliku kristalnih lubanja, proučava prijelaz mitoloških narativa u popularnu kulturu. Trenutni postav sadrži jedanaest eksponata povezanih s ovim fenomenom, a datiraju od 1988. do 2019. godine. Muzej trenutno nema stalan dom te će privremeno biti smješten u zagrebačkoj Galeriji VN, gdje će se održati i svečano otvaranje postava Muzeja u utorak u 19 sati

Niko Mihaljević
1/5


Na otvaranju će premijerno biti predstavljen i konceptualni zvučni rad Nike Mihaljevića pod nazivom  “It Sounded Like a Large Jungle Cat Was Prowling Through the House, Accompanied by the Sound of Chimes and Bells” koji je posvećen biokristalografu Franku Dorlandu i poznatom proučavatelju kristalnih lubanja.  
Izložba ostaje otvorena do 18. svibnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije