Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzej crvene povijesti

Potpisana lopta Dražena Petrovića i kiosk K67 eksponati u muzeju posvećenom socijalizmu

Muzej crvene povijesti
Foto: Grgo Jelavić/Pixsel
1/5
14.12.2018.
u 15:21

Muzej posvećen socijalističkoj povijesti Hrvatske otvorit će se na proljeće u Dubrovniku na mjestu Tvornice ugljenografitnih proizvoda

Od originalnih dijelova partizanske odore iz Drugoga svjetskoga rata, pisama Amnesty Internationala Titu za oslobođenje sudionika Hrvatskoga proljeća do košarkaške lopte s potpisom Dražena Petrovića, štafeta, stolica Rex pa čak i kioska K67. Sve je to tek djelić postava Muzeja crvene povijesti koji se smjestio na Gružu u Dubrovniku na mjestu Tvornice ugljenografitnih proizvoda, čije se otvaranje očekuje na proljeće 2019. godine. Riječ je, naime, o muzeju posvećenom socijalističkoj povijesti Hrvatske.

U tamnoj sobi Udba i Goli otok

Najuži projektni tim čine povjesničar Ivan Lujo, dizajnerica Kristina Mirošević, arhitekt Tomi Šoletić, novinar Nino Glavinić, dizajner svjetla Marko Mijatović, fotograf Hrvoje Margaretić, PR i marketing stručnjak Marko Soče te filozof i arheolog Krešimir Glavinić, a otvaranje muzeja kruna je njihova povijesno-istraživačkoga i kulturno-kreativnoga rada. Većina njih je u dvadesetim i ranim tridesetim godinama, a projekt nije pokrenut ni zbog kakve nostalgije, nego isključivo zbog želje da se grupa entuzijasta bavi kreativnim poduzetništvom koje će biti društveno odgovorno.

– Vlastita sjećanja na Jugoslaviju nemamo, barem ne takva da bismo o njoj mogli stvoriti neki stav. Ta sjećanja uglavnom su tek nejasni osjećaji i mutne slike našeg najranijeg djetinjstva. Upravo takva polazna točka, odnosno neposjedovanje vlastitih sjećanja na taj period omogućuje nam da se, koliko je to moguće, objektivno bavimo ovom temom – govori Nino Glavinić. Muzej je koncipiran kao šetnja kroz tri tematske cjeline: socijalizam u teoriji, socijalizam u praksi te socijalizam u sjećanju.

– Posjetitelji će se najprije susresti s teoretskim razlikama između komunizma i socijalizma, s tim kako je uopće ta ideja došla na naše prostore i sl. U dijelu koji se bavi socijalizmom u praksi prolazit će se kroz fragmentiranu prezentaciju jednog socijalističkog građanskog stana i kroz predmete u njemu – govori Glavinić te dodaje kako će u drugom dijelu postojati i tzv. tamna soba u kojoj će se prikazati sve ono o čemu je bilo nepoželjno govoriti: Udba, Goli otok ili odnos prema religiji. Socijalizam u sjećanju tematizirat će osobne priče iz svakodnevnoga života u kojima će im, nadaju se pokretači, pomoći i sami posjetitelji.

Primaju se donacije ljudi

Eksponata zasad imaju oko 600, a mladi Dubrovčani nabavljali su ih na najrazličitijim mjestima.

– Hodali smo po buvljacima diljem zemalja bivše SFRJ, po antikvarijatima, kod privatnih kolekcionara. Tražili smo po internetskim stranicama specijaliziranim za prodaju, a nešto su nam donirali ljudi koji su željeli da se njihovi predmeti i uspomene nađu u postavu – govori Glavinić. Izložbeni će prostor biti obogaćen i interaktivnim eksponatima kojima će se postav, govori Glavinić, pokušati “oživiti”.

– Imat ćemo glazbene ploče s kojih se mogu slušati mnogobrojni glazbeni hitovi, AR tehnologije za prikazivanje različitih videouradaka i određenih iznenađenja. Vjerujemo da je interaktivni pristup proučavanja povijesti zanimljiv svima, a to je upravo naš cilj – zaintrigirati posjetitelje i negdje duboko u njima ostaviti barem trag želje za novim znanjem – govori Glavinić koji poziva sve zainteresirane koji bi voljeli svoju priču ili neki predmet pokloniti muzeju da se jave na info@redhistorymuseum.com.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije