Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#ostajemdoma

Pogledajte predstavu "Von Lamot od Mača" HNK u Varaždinu na Večernji.hr

HNK Varaždin
07.04.2020.
u 09:22

Večernji.hr u sklopu društveno odgovornog specijala Mijenjamo navike #OstajemDoma svojim čitateljima omogućuje besplatno gledanje koncerata, predstava i filmova. Večeras u 20.30 sati na redu je predstava "Von Lamot od Mača" HNK u Varaždinu.

Večernjakov društveno odgovorni specijal Mijenjamo navike #ostajemdoma večeras u 20.30 sati donosi vam predstavu "Von Lamot od Mača" Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Pretplatite se na YouTube kanal Večernjeg lista za još odličnog video sadržaja!

Predstava "Von Lamot od Mača - Spelavanje vu četiri spelanja i devet dogodov prama Cervantesovomu Don Quijoteu" nastala je prema dramatizaciji "Don Quijotea" Mihaila Bulgakova. Za hrvatski prijevod je zaslužan Vladimir Gerić, a na varaždinski kajkavski pretočil je Tomislav Lipljin

- Tri su najčuvenije literarne osobe čije su živote upropastile knjige Hamlet, Don Quiote i gospođa Bovary. Živimo u svijetu u kojem se nemilice smanjuje broj ljudi koji vjeruju kako umjetnost može išta učiniti, a kamoli nekome upropastiti život. Pothvat HNK Varaždin s najnovijom preradbom Bulgakovljeva Don Quiotea spretno brodi protiv matice lakih rješenja i lakih (umjetničih) života. "Vitez tužnog lika" za ovu je priliku preseljen iz Španjolske u varaždinsku okolicu, u selo Mače. Tu je on doma i u svom kajkavskom govoru, za što se pobrinuo Tomislav Lipljin, ponovo trijumfiravši zajedno s prevoditeljem  Vladimirom Gerićem. Autorskom četverokutu sretno se pridružio redatelj Želimir Mesarić. "Von Lamot od Mača" bit će jednako zanimljiv srednjoškolcima, kao i najzahtjevnijim znalcima dobre volje. Uči nas važnosti, i gotovo svemoći, kazališta, jasno dokazuje kako ljudski rod ništa veće od jezika još nije izumio, pokazuje važnost generacijske suradnje, upućuje na pomno čitanje (knjiga) i još štošta drugo, svakome prema zasluzi - napisao je Želimir Ciglar za Večernji list povodom premijere održane 2007. godine. 

Autorski tim: 

Redatelj je Želimir Mesarić, lektor i jezični savjetnik Tomislav Lipljin, dramaturg Ante Armanini, scenograf Zlatko Kauzlarić Atač, kostimografkinje Diana Kosec Bourek i Ika Škomrlj, koreografkinja Svetlana Lukić, a autor scenske glazbe Davor Bobić. Asistentica redatelja je Jagoda Kralj Novak, a asistent jezičnog savjetnika Zdenko Brlek.

Uloge tumače: 

Marinko Prga, Ljubomir Kerekeš, Hana Hegedušić, Jagoda Kralj Novak, Darko Plovanić, Ivan Glowatzky, Zdenko Brlek, Marija Krpan, Berislav Tomičić, Zoran Kelava, Zvonimir Jelačić Bužimski.

Komentara 2

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
22:01 07.04.2020.

Kojem to nepismenom, ali i krajnje neobrazovanom nevurnjaku je Mače okolica Varažlina? O sveti Emeriče Glendemalški, daruj mu pameti....

MA
Matrix5
22:13 07.04.2020.

Nemam zivaca gledat kazaliste prek jubita

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije