Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUO

Palača za lutke iz 19. stoljeća atrakcija je nove izložbe

Izložba igračaka u Etnografskom muzeju
Luka Stanzl/Pixsell
03.11.2021.
u 09:30

U zagrebačkom Etnografskom muzeju gostuje izložba “Tragovi romantičnog djetinjstva – Igračke iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt”.

Krajem godine zagrebački MUO kreće u obnovu nakon potresa i bit će zatvoren za posjetitelje do daljnjega, ali nastavlja djelatnost gostovanjem izložbi svojih zbirki u drugim muzejima. Jedna takva je i izložba “Tragovi romantičnog djetinjstva – Igračke iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt” koja se 4. studenoga otvara u zagrebačkom Etnografskom muzeju.

Odabirom eksponata koji potječu iz druge polovine 19. do sredine 20. stoljeća, naglašava se raznovrsnost i zanatska razina izvedbe sačuvanih igračaka kao i raznovrsnost materijala od kojih se izrađuju – porculana, srebra, tekstila, drva, celuloida i papira. Kustosice i autorice izložbe iz MUO dr. sc. Arijana Koprčina i Andrea Klobučar ističu kako izbor iz fundusa MUO ukazuje na raznovrsnost dječjih igračaka u kontekstu građanske kulture u kojoj je dječji svijet imao posebno važnu ulogu kao i na njihovu zanimljivost u kontekstu primijenjene umjetnosti.

Takve igračke izrađene su pažljivo i minuciozno, u cijelosti ručno ili ručnom doradom detalja koja odlikuje produkciju tog doba. Izuzetan primjerak je kuća za lutke iz 19. st., sa salonima i spavaćom sobom, u obliku dvokatne palače. Potpuno je opremljena detaljima poput staklenih čaša, kaminskog sata, posuđa i kositrenih svijećnjaka te s reprezentativnim stubištima, salonima i drugim prostorijama kakve su poznate od 17. stoljeća nadalje.

Izložba će biti otvorena do 28. studenoga. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije