Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

Nove i drugačije Gavelline večeri

Amerika
06.12.2014.
u 17:52

Novi festival ima ček pet nagrada: Nagradu Branko Gavella za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju predstavu u produkciji hrvatskih kazališta te one za najbolju režiju, glumca i glumicu. Novost je i svojevrsni uvod u sam festival – tri studenske predstave među

Teatrologinja i kazališna kritičarka Nataša Govedić nova je izbornica Gavellinih večeri, festivala koji se ove godine održava od 13. do 23. prosinca. Nova je koncepcija, pa stoga i novi termin. Naime, Gavelline večeri od ove su godine mjesto na kojem će se najbolje hrvatske predstave ogledati s onima koje su pobijedila na značajnim regionalnim festivalima: Sterijinom pozorju, Borštnikovim srečanjima i Susretima kazališta/pozorišta Bosne i Hercegovine.

Izbornica festivala ističe:

– Gavella ne smije biti prazno slovo u imenu kazališta ili prazan brend u imenu festivala jer je Gavella, kazališni kritičar i redatelj, odgojio generacije glumaca, te pri tome objašnjava da je njen izbor onaj koji nije vođen spektaklom, zabavom i evergrinima.

U konkurenciju su pobjedom na regionalnim festivalima ušle tri predstave: "Neoplanta", Novosadskog pozorišta, koprodukcijska predstava "Mali mi je ovaj grob" i "Svadba" Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, a od hrvatskih predstava natječu se: "Amerika" Gavelle i HNK Rijeka, "Logično mjesto za susret" Teatra &TD, "Ispočetka" Teatar Exit, "Ko rukom odneseno &TD-a i "Kako smo preživjele" ZKM-a.

Novi festival ima ček pet nagrada: Nagradu Branko Gavella za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju predstavu u produkciji hrvatskih kazališta te one za najbolju režiju, glumca i glumicu. Novost je i svojevrsni uvod u sam festival – tri studenske predstave, (izbor N. Govedić) među kojima je i nagrađivani "Tartuffe" zagrebačke ADU, ali i dva razgovora/tribine tijekom samog festivala. Sudionici tog dijela programa (13. i 23. prosinca u podne) bit će istaknuti autori i izvođači koji su svoj profesionalni život vezali uz kazalište. 

>> Ne postoji klasičan ili teatar za mlade, nego isključivo uzbudljiv ili dosadan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije