Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Natjecanje Mia Čorak Slavenska – izuzetna ljepota pokreta mladih plesača

Natjecanje Mia Čorak Slavenska
Foto: Marko Janečić
1/11
26.11.2018.
u 12:29

Gala koncertom završeno je najveće hrvatsko natjecanje mladih plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska koje se održavalo tijekom vikenda u Centru za kulturu Trešnjevka, Zagreb u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži.

Prestižno natjecanje ovu godinu okupilo je pedeset devet mladih umjetnika, devetnaest mentora i koreografa iz Hrvatske, pa čak i iz susjedne BiH. Dvanaesto po redu Natjecanje Mia Čorak Slavenska prštalo je energijom mladosti, sreće i ushita. U svim kategorijama mladi plesači suvremenog plesa pokazali su izuzetnu razinu izvrsnosti u izvedbenosti i ljepotu umjetnosti koja je izvirala iz svake njihove ekspresije.

U zadanim koreografijama  pokazali su koliko su spremni kao mladi plesači interpretirati zadani plesački jezik, dok su u slobodnim koreografijama doista zasjali sa svojim individualnostima  i osobnim interpretativnim kvalitetama.  Mlade, vrsne umjetnike pokreta koji su se natjecali u više kategorija ocjenjivali su utjecajni plesni koreografi i pedagozi: Zaga Živković, Desanka Virant, Jasna Čižmek Tarbuk, Branko Banković i Mirjana Preis.

Foto: Marko Janečić

Najbolji plesač natjecanja Mia Čorak Slavenska i prva nagrada u D kategoriji među muškarcima pripala je Marinu Jakovčeviću iz Splita koji je stasao u splitskom Baletnom studiu HNK, a odnedavno se educira u Umjetničkoj školi Franje Lučića iz Velike Gorice. Nika Vlahović iz zagrebačke Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje osvojila je prvo mjesto u D kategoriji među djevojkama. Nelu Krapinec iz Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice žiri je proglasio najperspektivnijom plesačicom ovogodišnjeg natjecanja.

Foto: Marko Janečić

Anđela Marković iz Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje iz Zagreba osvojila je prvo mjesto u kategoriji C, a Lana Ljuboja iz zagrebačke plesne škole Modus osvojila je prvo mjesto u B kategoriji. Druga mjesta osvojile su Bruna Videka iz Splita u B kategoriji, Lucija Miletić iz Zagreba u C te Sara Stanković iz Zagreba u D kategoriji. Treća mjesta pripala su zagrebačkim plesačicama Tini Krmpotić u B i Jani Malčić u C kategoriji, Dorotei Domović iz Velike Gorice i Roku Šašić iz Zagreba u C te Mii Bošnjak iz Velike Gorice u D kategoriji.

Foto: Marko Janečić

Naši mladi natjecatelji svaku godinu pokazuju iznimnu spremnost, ogromnu uloženu energiju u edukaciju i razvoj, izuzetnu ljepotu u interpretaciji pokreta te veliki entuzijazam da se kroz plesnu umjetnost mogu profilirati u društvo koje poštuje njihov rad i individualnost. Kao društvo odgovorni smo im osigurati da se bez zadrške izraze kroz plemenitost plesne umjetnosti i usmjere svoje mlade živote u generiranje novih vrijednosti što je i svojevrsna misija Mie Čorak Slavenska, naše slavne primabalerine i najveće plesne umjetnice 20. stoljeća po kojoj je natjecanje Hrvatske glazbene mladeži dobilo ime. – za ovu priliku izjavila je Dubravka Dujmović Kušan, glavna tajnica Hrvatska glazbene mladeži.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije