Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niz dobrih horora

Naslijeđeno zlo simfonija je užasa koju ćemo pamtiti

Foto: Blitz
1/3
03.07.2018.
u 12:10

Zlo koje se iz mrtve bake seli u unuku, a potom u njenu majku pokrenut će lavinu razornih događaja u kojima obitelj pokušava preživjeti.

Film “Naslijeđeno zlo” redatelja Arija Astera koji upravo igra u hrvatskim kinima nastavlja ovogodišnji nevjerojatan niz dobrih horora (“Istrebljenje” i “Mjesto tišine”) i već vas u prvom kadru tako čvrsto prikuje za stolicu da vam do kraja filma ne pada na pamet zijevnuti.

Dok laganim pokretom kamera šeta po minijaturnim kućicama i sobicama što stanu među ljudske prste, a potom se približava sobici u kojoj spava mladić, jezivost pojačava prijeteća škripava zvučna kulisa.

Roditelji Steve i Annie (sjajno odabrani glumci Gabriel Byrne i Toni Collette) žive s dvoje djece, Charlie i Peterom, u baroknoj kući izvan grada. Nakon smrti bake, majčine majke mlada Charlie, djevojčica s mravinjastim crvenim gnijezdom na glavi, sve je odsutnija i pokazuje znakove opsjednutosti. No to zasad nitko od ukućana ne primjećuje – da njihov prostrani dom u debeloj šumi steže zlo koje očito dolazi od umrle poremećene bake čiji se duh sada preselio u Charlie.

Majka Annie za to vrijeme stvara cijeli mali svijet arhitektonskih čuda, detaljnih minijaturnih kućica i sobica u različitim fazama montaže i priprema se za nadolazeću izložbu u galeriji, no sve se mijenja kada malu Charlie pogodi užasna tragedija za koju je djelomično kriv njezin brat Peter. Zlo se sada seli iz mrtve kćeri u brata i majku, a polako se odmotava i klupko bakine tamne strane. Otac Steven pokušava biti glas razuma držeći da je njegovu ženu spopalo ludilo naslijeđeno od njezinih roditelja i da se ono polako sada prenosi i na sina. Njegova je uloga teška: pokušava spasiti krhotine obitelji i ujedno upravljati nad ženinom hipnotizirajućom histerijom.


 

I tu leži golema vrijednost ovog filma: unatoč sudarima nadnaravnih i klasičnih mitoloških scena, obiteljska drama ostaje čvrsto na nogama. Pa je tako možda i najsnažnija scena u filmu kad se Annie za večerom posvađa sa sinom Peterom, a u njezinoj žestokoj navali bijesa miješaju se i mržnja i ljubav i očaj.

“Naslijeđeno zlo” sjajno je režirana eskalacija terora i opsjednutosti koji su mnogi, ipak malo pretenciozno, nazvali Egzorcistom 21. stoljeća. Naime, ova simfonija užasa u samom finišu ipak sklizne s tračnica jednog čistog, dramaturški sjajno oblikovanog horora. Posljednjih deset minuta kao da je napisao neki drugi scenarist koji nije imao veze s ostatkom filma tako da finale djeluje kao neki uljez. Ali i takav, ovaj film pripada onoj klasi horora koje ćemo dugo pamtiti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije