Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR Milan Štrljić, intendant HNK Split i ravnatelj Splitskog ljeta

Milan Štrljić: Tražit ću od gradskih otaca drugu scenu

kul_strljic.jpg
import
10.08.2006.
u 14:11

U svom drugom mandatu intendanta HNK Split glumac Milan Štrljić sigurno vodi i Splitsko ljeto i Marulićeve dane. Osnovao je i glumačku akademiju u tom gradu, a prva se godina studenata već i okušala u ovogodišnjoj premijeri Splitskog ljeta – “Dekameronu”.

ŠTRLJIĆ: Zadovoljan sam do sada prikazanim, osobito dvjema našim predstavama. Može se reći kako premijera opere “Don Giovanni”, koja je otvorila Ljeto, ozbiljno konkurira za jedan od najvažnijih domaćih glazbenih događaja kojim se obilježava Mozartov jubilej. Prva dramska premijera, “Dekameron”, uspjela je kod kritike i publike. Imamo, dakle, predstavu za sljedeću godinu. Koncertni program otvorio je zbor Brodosplit Papandopulovom “Mukom Gospodina našega Isukrsta”. Taj je zbor na Olimpijadi u Kini proglašen najboljim muškim komornim zborom na svijetu.

VL: Plesu poklanjate izuzetnu pozornost!
ŠTRLJIĆ: U plesnom dijelu kruna dosadašnjeg programa nastup je Baleta Letonske nacionalne opere iz Rige s Adamovim “Gusarom”. Nakon lanjskog nastupa zvijezda “Kirova”, naša je publika tako vidjela vrhunski baletni ansambl prebogate tradicije, koji je baletu dao i jednog Barišnjikova.

VL: Kakvi su Vaši odnosi s umjetničkim direktorom Petrom Selemom?
ŠTRLJIĆ: Suradnja s P. Selemom traje od početka mog prvog mandata kao intendanta Kazališta i ravnatelja Splitskog ljeta, dakle pet godina. Svatko radi svoj dio posla, na dobrobit teatra i grada. Da nije dobra, ta bi suradnja odavno prestala.

VL: Izabrani ste u drugi mandat za intendanta. Hoćete li otvoriti još jednu scenu? U kojem ćete se smjeru kretati u drugom mandatu?
ŠTRLJIĆ: Kazalištu ovakvog tipa, s velikim opernim, baletnim i dramskim ansamblom, nužna je još jedna, dramska, pozornica. Učinit ću sve da uvjerim gradske oce u nužnost otvaranja druge scene. Pored toga namjeravam se posvetiti i što boljem ekipiranju ansambala.

VL: Imali ste privatno kazalište, glumačku karijeru.Nedostaje li Vam gluma? Ima li novih ponuda?
ŠTRLJIĆ: Otkako sam intendant, imam dvostruko više ponuda nego prije, ali nažalost ne mogu ih prihvatiti. Ovaj posao traži cijelog čovjeka, ne može se raditi usput  s nečim drugim.


Mladi će glumci naći posao!

VL: Hoće li mladi glumci naći posla u Splitu?
ŠTRLJIĆ: Split ima tri kazališta. Sigurno je da mladi glumci, barem ova prva klasa, imaju osigurana mjesta u gradu. Ostala kazališta gotovo da nemaju školovanoga glumca, a vremena amatera su iza nas. Akademija nije, dakle, osnovana samo zbog potreba našeg kazališta. (žc)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije