Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Superheavy

Mick Jagger: Veterani ne žele živjeti bez nastupa i publike

'a'
Foto: 'Fotodesk /Vecernji list'
1/4
12.09.2011.
u 12:00

Do sada smo čuli zarazni, reggaeom obojen ljetni singl “Miracle Worker”, a uskoro stiže i ostatak

"Radije bih umro nego s četrdeset i pet pjevao Satisfaction", neoprezno je jednom zgodom izjavio tada još vrlo mladi Mick Jagger. Ali bilo je to davno, vjerojatno u doba kad je Engleska posljednji put osvojila Svjetsko nogometno prvenstvo. Znamo da tu (za)kletvu nije ispunio, upravo suprotno: nekoliko desetljeća kasnije, u ljeto u kojemu je proslavio šezdeset i osmi rođendan, Michael Philip Jagger daleko je od bilo kakvog kreativnog ''zadovoljenja''. Uvijek spreman za novu akciju, upravo se našao izvan okvira matičnih Rolling Stonesa, u šarolikom i sasvim neobičnom društvu koje za 19. rujna sprema zajednički album. Zarazni, reggaeom obojen ljetni singl "Miracle Worker" među tvrdokornim poklonicima Stonesa već izaziva zabavne polemike o tome je li sir Micku sve to trebalo...

Tko su, dakle, Superheavy? Teško je zamisliti heterogenije složenu postavu u kojoj bi se našlo više superzvijezda na jednome mjestu. U peteročlanom bendu (neformalno predvođenom Jaggerom, koji se i na promotivnim fotografijama posebno ističe) najmanje je razvikani član indijski skladatelj A. R. Rahman. Najpoznatiji po glazbi za film ''Milijunaš s ulice'', za koju je osvojio dva Oscara, Rahman je vjerojatno pozvan da u bend ugradi egzotičnu komponentu, baš kao i (pop-publici bliži) Damian Marley, najmlađi Bobov sin koji unatoč razmjernoj naklonosti kritike nikada nije uspio dostići ni polovinu očeve reputacije. No zato je svu slavu svijeta već zaradio Dave Stewart, kreativnija polovina tandema Eurythmics koja će u redovima Superheavyja očito odigrati jednu od dvije ključne uloge; zasluženo ili ne, na dodjeli Brit Awards nekadašnji suradnik Annie Lennox omastio je brk nagradom za ''izniman doprinos britanskoj glazbi''.

Naravno, vizualno je najatraktivniji dio priče 24-godišnja soul-zvijezda moćnoga glasa Joss Stone, koja je, uz promociju vlastitog albuma LP1, našla vremena i za dodatne aktivnosti u društvu muških kolega.

Unatoč poodmaklim godinama, doista se čini da je Jaggeru, starom poslovnom liscu i još uvijek vitalnom frontmenu, namijenjena uloga vezivnoga tkiva u bendu. Vidjet ćemo hoće li to funkcionirati na albumu od kojeg nitko ne očekuje svjetsko čudo, no lavina je uspješno pokrenuta. Zasad se samo vode dokone rasprave o Jaggerovim motivima da se, umjesto lagodnog života u mirovini, upusti u nove avanture sa suradnicima od kojih su neki gotovo triput mlađi od njega. Njegovi ga klevetnici ionako godinama optužuju za pretjeranu upornost u dobi kada bi svatko trebao odustati od rock and rolla, no Jagger, poput mnogih drugih aktivnih vršnjaka – Dylan, McCartney i Neil Young tek su neki primjeri – ne spada u one koji odustaju zbog formalnih, a još manje bioloških razloga. Uostalom, njegova relevantnost i sveprisutnost u suvremenoj popularnoj kulturi dokazuje se i tijekom ovoga ljeta, u zajedničkom elektro-pop hitu američkog benda Maroon 5 i Christine Aguilere: „Look into my eyes and I'll own you / With the moves like Jagger / I got the moves like Jagger / I got the mooooooves like Jagger."

Sudeći prema videospotu za spomenuti singl "Miracle Worker" njegovih Superheavy, Jaggerove karakteristične plesačke kretnje još nisu poprimile obrise karikature.

A o magnetskoj privlačnosti pozornice već je prije kazao: "Publika je ono što ti daje osjećaj nadmoći. To je razlog što se većina veterana ne želi odreći nastupa. Ne mogu živjeti bez te vrste pozitivnog pritiska. To je nešto poput orgazma."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije