Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOVRAKOVI DANI

„Mato Lovrak“ ipak Lidiji Kosmos za roman „S otoka u Brod“

Lovrak
Michael Palijan / VLM
03.06.2011.
u 13:46

Manjak se ove godine pokazao samo u kvantiteti, ne i kvaliteti na natječaj pristiglih romana.

Nakon što je 1992. godine u okviru manifestacije „Lovrakovi dani kulture“ uvedena cijenjena nagrada „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman ove godine umalo nije dodijeljena. Naime, tročlano povjerenstvo za dodjelu, na čelu kojega je prof. dr. sc. Stjepan Hranjec, smatralo je da ju zbog samo četiri naslova pristiglih na natječaj ne bi trebalo dodijeliti. No, organizacijski odbor 23. izdanja te nacionalne manifestacije u Velikom Grđevcu, rodnoj općini glasovitoga dječjega pisca, ipak je odlučio dodijeliti je kako se ne bi prekinuo kontinuitet.

Tako je ovogodišnjeg "Matu Lovraka" zaslužio roman „S otoka u Brod“ lošinjske profesorice povijesti i sociologije Lidije Kosmos. – Svake je godine više od desetak naslova. Vjerojatno je recesija zahvatila i nakladništvo. No, s obzirom na tradiciju, ali i na vrlo visoku kvalitetu djela nagrada je ipak dodijeljena – rekao je S. Hranjec, dodajući da se pri odluci ponajprije vodilo računa o pitkosti štiva te etičko-moralnom učinku koje djelo stvara u djece. Napomenuo je kako je manjak ove godine ipak samo u kvantiteti, a ne i kvaliteti na natječaj pristiglih romana.

Autorica, kojoj je to drugi dječji roman, inspiraciju je pronašla u stvarnim dogodovštinama učenice šestoga razreda s Lošinja koja je otputovala u Slavonski Brod na susrete s vršnjacima na Dane Ivane Brlić Mažuranić. – Obitelj, prijateljice, škola i ljubav, teme su koje se isprepliću kroza sve događaje opisane u romanu i na Lošinju i u Brodu kroz sva 33 poglavlja  – rekla je L. Kosomos.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije