Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Mario Suško i Goran Čolakhodžić laureati 52. Goranovog proljeća

Između sedamdeset i jednog ovogodišnjeg pristiglog rada nagradu Goran za mlade pjesnike dobio je Goran Čolakhodžić za pjesnički rukopis Na kraju taj vrt
09. ožujka 2015. u 12:32 0 komentara 289 prikaza
Foto: Mario Suško i Goran Čolakhodžić

Laureati 52. Goranovog proljeća, najstarije i najveće pjesničke manifestacije u nas su Mario Suško, dobitnik "Goranova vijenca" i Goran Čolakhodžić dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike.

 - Goranov vijenac priznanje je za ukupan prinos suvemenoj hrvatskoj poeziji, a dodjeljivanjem Mariju Sušku to se priznanje vjerojatno najviše približilo poetskim polazištima iz kojih je ono i pokrenuto, polazištima koja su upisana u Jami Ivana Gorana Kovačića, velikoj poemi svevremenih značenja koja je ostavila dubok trag daleko izvan granica jedne male nacionalne književnosti. Goranova poezija i tragična sudbina sada, nakon niza potvrda, dobivaju pravi literarni hommage, ovovremeni refleks onoga što Goran nije mogao niti stigao napisati, uvjeren da poezija može pridonijeti tome da se strahote jednoga ratnog besmisla više ne ponavljaju. Suškova poezija svjedoči o onome «poslije», o životu, ali i o smrti koja nije dio prirodnog slijeda, u tom mehaničkom narušavanju ritma normalne ljudske svakodnevice, navodi se u priopćenju komisije.

Prosudbena komisija u sastavu Davor Ivankovac, Dorta Jagić i Marko Pogačar jednoglasno je odlučila da između sedamdeset i jednog ovogodišnjeg pristiglog rada nagradu Goran za mlade pjesnike dobije Goran Čolakhodžić za pjesnički rukopis Na kraju taj vrt

 - Zbirka pjesama Na kraju taj vrt Gorana Čolakhodžića (1990) primjer je uspjele konstrukcije subjekta kao protagonista lirske radnje i samih poprišta zbivanja, koja su dosljedno provedena kroz brižljivo oblikovani koncept, te imenovana kao vrt, voćnjak, šuma i grad. Oni se u prostoru i vremenu, ali i u njegovoj (pod)svijesti, pretapaju, na razne načine prožimaju, međusobno potiskuju i supostoje, često jedno na račun drugoga, navodi se u obrazloženju.

>> 'Veliki' Goranov vijenac Gordani Benić, a 'mladi Goran' Katji Knežević

Dubrovnik: Veliki broj turista unutar povijesne jezgre grada
OPISALA IH PO NACIONALNOSTIMA
'Amerikanci non-stop laprdaju, a Bosanci su najmiliji', pročitajte urnebesni tekst Dalmatinke o turistima
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.