Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkazao snimanje

Kusturica: Premala je Srbija za dva filma o Jasenovcu

PIXSELL
26.12.2019.
u 13:16

Podijeljeni smo propagandnom željeznom zavjesom koja je zamijenila onu Sovjetsku, smatra kontroverzni redatelj

Kako prenosi Tanjug, kontroverzni redatelj Emir Kusturica na konferenciji za medije u Ministarstvu kulture Srbije rekao da da odustaje od snimanja filma o ustaškom logoru Jasenovac.

"U međuvremenu je snimljen film o Jasenovcu i nekako u mojim elementarnim česticama nije bilo dovoljno serotonina za mogućnost djelovanja u tom smjeru. To je kao i u nogometu. Jedan ogroman prostor je pokriven, nema smisla da se sada u njega uskače. Premala je Srbija i za dvije verzije Laclosovih "Opasnih veza", kao što se dogodilo krajem osamdesetih, kada su dva redatelja napravila filmove po istom romanu", rekao je Kusturica.

Dodao je i da je film o Jasenovcu "mnogo ozbiljnija tema nego pravljenje vodoskoka i popločavanje gradskih trgova".

"Ne govorim to da bih izvrgnuo ruglu, nego zato što se te teme dogovaraju i realiziraju na isti način", rekao je redatelj koji smatra da je pitanje Jasenovca temeljno ljudsko pitanje, ne samo srpskog društva.

"Kao što mislim da i pitanje Kosova kod svih poštenih i moralnih ljudi nije nacionalno pitanje, već pitanje morala koji se tiče ne samo Srba, nego i Njemaca. E, sad što smo mi podijeljeni jednom propagadnom, željeznom zavjesom koja je zamijenila onu iz Sovjetskog saveza... - tako je i sistem po kojem se dijele filmovi više pitanje kako koji autor odgovara toj temi, a ne kako koja tema odgovara autoru", kazao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, da je napravio film o Jasenovcu, on bi sigurno imao veliku promociju.

"Ali se možda ne bi uklopio u koncepciju svega onoga što je kod druga Tita bilo ''ne''. Mi živimo u novo vrijeme druga Tita i Miloša Obrenovića gde se uglavnom svemu što može biti najbolje kaže ne. Zato je možda i dobro da se ja ovim filmom ne bavim", zaključio je Kusturica.

Ključne riječi

Komentara 54

RA
Rafael55
13:56 26.12.2019.

Snimajte film o Banjici ..ubijeno 30.000 roma i 50.000 jevreja.Beograd bio Juden frei...o tome snimajte.

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
14:07 26.12.2019.

Mene zanima kada ce HVAC financirati snimanje filma A-produkcije o pokolju u Gračanima u svibnju 1945 koji se odvijao u reziji “narodnog heroja” Djoke Jovanica i njegovih partizanskih koljaca (u stvari preobucenih cetnika.

Avatar 1HGZ.
1HGZ.
13:58 26.12.2019.

Da in snimite deset, laž ostaje laž.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije