Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba u HDLU

Kultna dubrovačka plaža Danče ovog ljeta za uživanje dostupna i Zagrepčanima

Neva Zganec/PIXSELL
07.06.2023.
u 10:31

U sklopu projekta u HDLU do 27. kolovoza održavaju se kulturni programi te satovi joge i meditacije

U zagrebačkom HDLU otvorena je jedinstvena izložba. Prostor Galerije Bačva pretvoren je u kultnu dubrovačku plažu Danče. Prostorno specifična instalacija izgrađena posebno i samo za prostor Meštrovićeva paviljona nazvana je "Dance de Luxe", a autorski je potpisuje dvoje umjetnika i prijatelja – Olaf Nicolai iz Njemačke i Dubrovčanka Mariana Pende.

– Olaf niz godina dolazi u Dubrovnik i svako ljeto družimo se upravo na plaži Danče. S vremenom smo spoznali da nikada nije imao izložbu u Hrvatskoj i dogovorili zajednički projekt koji neće biti izložbeno klasičan, već drukčiji, a ticat će se onoga što nas veže, a to je upravo ta naša plaža – kazala nam je Mariana Pende.

Nicolai je, dakle, na neki način izmaštao tlocrt/topografiju plaže Danče prikazavši i neke zbiljske elemente njezine arhitekture, a Pende se vodila postojećim objektima na plaži i od otpadnog materijala iz proizvodnog procesa posljednje dubrovačke tvornice TUP izradila svoj materijal, tzv. latex grafit, i od njega kreirala prostorne instalacije nazvane po objektima koji se nalaze na plaži. Tako je tu i Dance Block ili Danče blok, koji predstavlja svlačionice i u njega se može i ući. Izložba će biti otvorena do 27. kolovoza i bit će ljetno utočište od zagrebačkih vrućina, u kojem će se održavati kazališni, književni i glazbeni program, performansi, joga i meditacija. Detaljan raspored je na stranicama HDLU-a.

– Ta je plaža danas jedino utočište Dubrovčana. Nekada se u gradu ovisno o kvartu u kojem živite znalo i na kojoj se plaži kupate. Kada je nakon 2000. počela komercijalizacija hotela, i velik broj tih plaža se zatvorio. Danče su ostale jedina lokalna plaža i moramo je očuvati, i to ne samo zbog nas nego i zbog njezine bogate povijesne vrijednosti – dodala je Mariana Pende. Naime, za Dubrovačke Republike, prije nego što su sagrađeni Lazareti, Danče je bila karantena za oboljele od kuge, a za zaštitu bolesnika tada je sagrađena i crkvica Gospa od Danača. Osim toga već 300 godina i pomorci su u neraskidivoj vezi s Gospom od Danača pa, kad god prolaze blizu uvale, trube brodskim sirenama, a časne sestre im otpozdravljaju zvonjavom te mole za njih i mirno more. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije