Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u Cekateu

Kostadinka Velkovska kao reinkarnirana Majka Tereza

Kostadinka Velkovska kao Majka Tereza
01.11.2016.
u 10:05

U Cekateu premijerno izvedena drama Venka Andonovskog

Papa Benedikt XVI. u rujnu je Majku Terezu, Albanku rođenu usred makedonskog Skoplja, proglasio sveticom, a ovih je dana u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka održana hrvatska praizvedba drame “Svetica u tami” Venka Andonovskog inspirirana životom ove omiljene i krhke katoličke redovnice. Režije ove komorne predstave o junakinji čiji život uopće nije (bio) komoran prihvatila se mlada Ivana Peroš inzistirajući na dokumentarističkom pristupu koji je na mahove ipak razbijao snažno duhovno ozračje koje izbija već i iz samog spominjanja Majke Tereze. U glavnoj ulozi dominirala je Kostadinka Velkovska, reinkarnirana Majka Tereza, glumica koja je svakim svojim koncentriranim pokretom podsjećala na onaj pognuti, paćenički lik požrtvovne majke milosrđa koja se baš u Zagrebu posljednji put oprostila od svoje majke na zagrebačkom austro-ugarskom kolodvoru 1928. godine.

Iako u predstavi u više uloga nastupaju i Velimir Čokljat, Mia Krajcar, Šiško Horvat Majcan i Ljiljana Čokljat, “Svetica u tami” funkcionira kao monodrama, osim u scenama dinamičnih dijaloga između Majke Tereze i njenog duhovnika, belgijskog jezuita Celestea van Exema kojeg je upečatljivo dočarao iskusni Čokljat.

Autor teksta Andonovski u svojoj “Svetici u tami” nije želio samo odati počast velikoj samaritanki uz poučne i dirljive epizode iz njenog života, nego je htio i poniknuti u redovničino srce, propitati njene eventualne, ljudske dileme i sumnje, pretvorivši se i u njenog strogog ispovjednika. I dok kazališna publika često nestrpljivo čeka kraj predstave grabeći prema izlazu, publika zagrebačke izvedbe “Svetice u tami” nevoljko je izlazila iz trešnjevačkog Cekatea, kao da je očekivala još koju scenu više.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
dulapad
11:26 01.11.2016.

Nadam se da ćemo i mi u Dubrovniku moći vidjeti!

AL
Albaniakosovo
13:11 01.11.2016.

Losa kopija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije