Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Rade Šerbedžija na Brijune dovodi Regionalnu uniju teatara

Predstavljen je program 21. sezone kazališta Ulysses koje će se na Brijunima održati od 16. srpnja do 29. kolovoza
15. lipnja 2021. u 14:53 5 komentara 273 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Na konferenciji za medije održanoj u utorak, 15. lipnja u kazalištu Vidra predstavljen je program 21. sezone kazališta Ulysses, koje već dva desetljeća uspješno pretvara otočje Velikog i Malog Brijuna u jedinstvenu ljetnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju vrhunske predstave i glazbeni programi.

Predstava 'Skupština' Kad je stigla demokracija, mislili smo da ćemo svi voziti Mercedese

U proteklim godinama Ulysses je postavio na desetke velikih i intrigantnih predstava, kvalitetu kojih je prepoznala brojna publika i kritika, a vrlo opsežan i privlačan program priprema i ove sezone, koja će se održati od 16. srpnja do 29. kolovoza. 

U sklopu predstojeće sezone bit će izvedena premijerna predstava E. Ionesca „Nosorog“ u režiji Lenke Udovički, komad „u kojemu se svi  prepoznajemo onda kad pristajemo na trendove i postajemo većinsko krdo, kad se priklanjamo većinskom mišljenju iz straha od osude i kad štiteći karijere okrećemo glavu na drugu stranu". U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Mladen Vasary, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Roko Juričić. 

Na Velikom Brijunu bit će izvedena i tri nova autorska projekta: plesno-kazališna monodrama Staše Zurovca „Lulu“, autorski projekt Tonke Mršić i Gale Nikolić „Zemlja vukova“ te predstava Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj „Bakice“. Stalni Ulyssesov gost i miljenik publike Zijah A. Sokolović odigrat će dvije svoje monodrame - „Lijevo desno glumac“ i "Glumac...je glumac...je glumac".

Po prvi puta Ulysses priprema i zajednički projekt teatara okupljenih pod nazivom RUTA Grupa Triglav (Regionalna unija teatara) u sklopu kojeg će se uz Ulysses predstaviti Kamerni teatar 55 iz Sarajeva s predstavom Vedrana Fajkovića "Pozorište za početnike", Beogradsko dramsko pozorište s predstavom Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) „Ružni prljavi zli“, a koje će izvesti i svoju sad već kultnu predstavu K. Kena/D. Wassermana „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, potom Gradsko pozorište Podgorica i Barski ljetopis s „Don Quijoteom“ po motivima Cervantesa, Dramski teatar iz Skoplja s predstavom Dušana Kovačevića „Hipnoza jedne ljubavi“ te Mestno gledališče iz Ljubljane s predstavom Ize Strehar „Iskoristi i odbaci me“.

dvije premijere hnk zagreb Konačno! Iz Krleže je erumpirala tjelesnost

Sezonu će već tradicionalno otvoriti koncert Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora, a glazbeni dio ovosezonskog programa obogatit će i glazbenici Damir Urban & 4 te Vlatko Stefanovski, koji će tijekom ljeta održati samostalne koncerte.

SNAGA PRIRODE
VIDEO Pješčana oluja progutala grad u Kini: Pogledajte nadrealne prizore
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu
  • Šokac1:

    Kazalište "Ulysses" se, nakon 21 godine predstavljanja na Brijunima, napokon više ne snalazi u vremenu i prostoru. Naime, ukoliko se radi o obogaćivanju programskog sadržaja očekivali bismo gostovanja kazališnih skupina iz EU-a, npr. Madžarske, Slovačke, Austrije, Češke, Italije...... A ovo ... prikaži još! što Šerbeđija radi je opet (prikriveno) promicanje i populariziranje tzv. "regije"; svi su oni izvan EU-a, a niti ne zna se kad će postati njegov dio.

  • varto:

    navedeno khm kazalište već 21 godinu sisa našu lovu iz proračuna i igra iste predstave.Al istrijanima to naravno ne smeta,dok god nije njihova lova

  • popevke sAm slagal:

    Nisam vidio nikoga iz zemlje hrvatskog okruženja... npr. Slovenija, Italija, Austrija...