Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUBILEJ

JO NesbØ slavi 20 godina svog glavnog junaka

18.04.2013., Zagreb - Jo Nesbo, norveski pisac kriminalistickih romana.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
12.09.2017.
u 07:00

Prvi film o istražitelju harryju Holeu, snimljen po romanu 'Snjegović', u kinima je na jesen, a senzacionalno bi bilo da snime 'Spasitelja' s ubojicom iz Vukovara

Godina 2017. godina je Harryja Holea, slavnog istražitelja rođenog u umu norveškog književnika (i glazbenika) Jo Nesbøa. Na samom početku proljeća izašao je jedanaesti roman u kojem je on glavni lik, a za 13. listopada zakazana je svjetska premijera (naravno u Norveškoj) prvog filma iz slavnog serijala, snimljenog po romanu “Snjegović”. O kakvoj se velikoj hollywoodskoj produkciji radi, otkrivaju imena glavnih protagonista “Snjegovića”. Film je, naime, režirao Tomas Alfredson, možda i najpoznatiji po filmu “Dečko, dama, kralj, špijun” (također ekranizaciji romana, špijunskog trilera Johna le Carréa), dok Holea glumi velika svjetska zvijezda – Michael Fassbender.

Ubojica iz Domovinskog rata

Već izbor ovog glumca dokazuje da je to tek prvi film u nizu, a Nesbø nije mogao dobiti bolji i veći poklon za dvadeseti rođendan svog junaka, koji je također ove jeseni. Prva knjiga o Harryju Holeu, neprilagođenom, ali genijalnom policijskom istražitelju, sklonom alkoholu, drogama i autodestrukciji, izašla je u jesen 1997. godine. Bio je to roman “Šišmiš”, a slijedilo ga je još deset romana: “Žohari”, “Crvendać”, “Nemeza”, “Đavolja zvijezda”, “Spasitelj”, “Snjegović”, “Leopard”, “Fantom”, “Policija” i “Žeđ”.

Svi su ovi romani prevedeni na hrvatski jezik. Autora i njegov glavni lik hrvatski su čitatelji upoznali u romanu “Crvendać”, kojim je Nesbø postigao svjetsku slavu, da bi se nakon što smo svi dobrano zagrizli u ovaj serijal i njegova glavnog (anti)junaka, hrvatski izdavači vratili na početak i objavili prva dva romana.

No glavni mamac za naše čitatelje čak i nije bio način na koji je Nesbø iz romana u roman razvijao svoj lik, čak ni marketing koji je od samih početaka pratio ovog autora, a koji je tvrdio kako je riječ o novom Stiegu Larssonu, već roman “Spasitelj”, za koji i danas mnogi tvrde kako je upravo to njegov najbolji roman.

A upravo u Hrvatskoj taj se roman čitao drugačije nego u ostatku svijeta jer profesionalni ubojica kojeg hvata norveška policija zapravo je dijete ratnik iz Domovinskog rata. Dječak koji je na Trpinjskoj cesti u Vukovaru uništavao tenkove stekao je nadimak Mali Spasitelj, a zadržao ga je i za novu “karijeru”, onu profesionalnog ubojice.

Nesbø je za ovaj roman koristio iskustva ratnog izvjestitelja jer za vrijeme Domovinskog rata boravio je u Hrvatskoj. U svome životopisu nikada nije otkrio je li boravio na bojišnici, ali bio je u Zagrebu, razgovarao s izbjeglicama, hrvatskim borcima, pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga.

Sva ta iskustva, nama prepoznatljiva i bliska, nalaze se u “Spasitelju”, a način na koji je opisao atmosferu zagrebačkih hotela u kojima borave izbjeglice do danas ostaju najbolje napisane stranice o toj epizodi Domovinskog rata. Upravo ovdje Nesbø se dokazao kao veliki autor, onaj koji se izražava kroz krimiće i koji upravo zbog žanra koji je odabrao dopire do milijunskog čitalačkog auditorija.

Ljubav Hrvatske i ovog književnika je obostrana, što se najbolje vidjelo za njegova posjeta Zagrebu i Hrvatskoj u travnju 2013. godine. Došao je, kako su nam otkrili organizatori s grupom prijatelja, i jedini uvjet koji je postavio bio je da između promocije knjige (a upravo tada je izašao “Snjegović”) i susreta s brojnim fanovima ima vremena za slobodno penjanje. To je i ostvario, sa sedmero prijatelja savladao je stijene na Kalniku, pa tako i danas u fotodokumentaciji čuvamo slike na kojima ima “oguljene” laktove jer prije susreta s hrvatskim čitateljima imao je bliski susret s nekom hrvatskom stijenom.

Seks iz osjećaja dužnosti

No to je adrenalin koji on obožava i koji ga je i godinu dana kasnije, u lipnju 2014. godine, doveo nazad u naše krajeve. Tada je s obitelji ljetovao u Zadru, a i tu je glavni “mamac” bilo penjanje na Paklenici.

Posebnu vezu s hrvatskim izdavačima i čitateljima pokazao je i ove godine uoči izlaska romana “Žeđ”. Tada je za Večernji list ekskluzivno napisao tekst o tome što se događa s Harryjem Holeom:

“Rad na romanu “Žeđ” počeo je 2015. Budući da je riječ o jedanaestom romanu serijala o Harryju Holeu, priča ima protagonista kojeg sam s vremenom jako dobro upoznao. Toliko dobro da će uvijek biti aktualno pitanje imam li što više reći o njemu i je li mi dojadio. To je nešto što pitam sebe; važno je, jer znam da kad bih napisao nešto – pa bila to i jedna jedina rečenica – što me ne zanima, to bi bilo jednako seksu iz osjećaja dužnosti. Bit će to početak kraja. A Harry Hole me još uvijek zanima upravo zato što sam ga tako dobro upoznao. Isto kao što stara i bliska prijateljstva ne dosade, već s vremenom postanu jedina prijateljstva do kojih ti je uopće stalo”, pisao je između Nesbø ostalog za Večernji list.

Zbog tog stava i očite radoholičarske naravi (Nesbø piše i romane za djecu, ali i druge krimiće) jasno je da će i filmski početak njegova junaka biti novi poticaj. Nadajmo se za novih 20 godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije