Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi krimić

Nakon Nesboa u Spasitelju i Lee Child poseže za Balkanom

Naslovnica Afere Leea Childa
arhiva VL
12.08.2012.
u 15:11

U Spasitelju profesionalni ubojica bio je dječak koji je uništavao tenkove u bitki za Vukovar, ovdje je rat na Kosovu mogući razlog zataškavanja zločina

“Jesi li ikad čuo za Kosovo?” “Jesam”, rekao sam. “Na Balkanu je. Kao i Srbija i Hrvatska.” “Tamo će doći do rata. Vjerojatno ćemo ga pokušati zaustaviti. Vjerojatno nećemo uspjeti...” To je dio dijaloga Jacka Reachera, glavnog junaka trilera, koje piše Lee Child, sa svojim pretpostavljenim; dio romana “Afera” koji je u novom kolu biblioteke Knjiga dostupna svima upravo objavilo Znanje.

Priča o Kosovu kao mogućem motivu za zataškavanje zločina provlači se kroz cijeli roman i tako je i “Afera” postala novi suvremeni krimić u kojem se autor referira na ratove u našoj regiji. Najpoznatiji od takvih romana zasigurno je Spasitelj norveškog pisca Joa Nesbøa, u kojem švedski policijski inspektor traga za profesionalnim ubojicom, ratnikom koji je kao dječak uništavao tenkove u bitki za Vukovar. Sve više takvih motiva u suvremenim kriminalističkim romanima dokaz je da suvremeni autori krimića pomno istražuju pozadine za svoje uzbudljive priče te da im ratovi u našoj regiji – ratovi u Europi – daju obilje dobre i uvjerljive građe.

Tako je i “Afera” uzbudljiv krimić koji se čita bez daha. Nažalost, urednici su se odlučili tek sada izdati priču kojom zapravo počinje lutanje glavnog junaka. Ovdje je on još uvijek u vojsci, a u nekoliko smo ga knjiga upoznali kao bivšeg vojnika koji luta Amerikom.

Komentara 1

DU
Deleted user
21:36 13.08.2012.

Nesbo je odličan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije