Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheološki muzej Zagreb

Izložba o 12 tisuća godina staroj arheološkoj baštini Irske

Arheološki muzej Zagreb
18.03.2022.
u 08:48

U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu otvorena je izložba fotografija "Slavimo arheološku baštinu Irske"

U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu otvorena je izložba fotografija "Slavimo arheološku baštinu Irske" koja je ostvarena u suradnji s irskim veleposlanstvom i Nacionalnom službom za spomenike Irske. Izložba ostaje otvorena do 25. ožujka i može se besplatno razgledati.

Na njezinu otvorenju je govorio Michael Macdonagh, glavni arheolog Nacionalne službe za spomenike Irske, naglasivši kako su arheološki spomenici, povijesne građevine i krajolici dio samog identiteta Irske.

– Ovo monumentalno nasljeđe, tako isprepleteno s krajolikom u kojem je izgrađeno, ogleda se u irskoj kulturi, književnosti i umjetnosti, kao i u našem jeziku – rekao je Macdonagh..

Između ostalog istaknuo je kako diljem Irske postoji više od 150 tisuća poznatih arheoloških spomenika koji svjedoče o 12 tisuća godina ljudskog naseljavanja. Njihovu prisutnost odražavaju imena mjesta, gradova, župa i polja. Oni su od ključne važnosti za zajednice diljem zemlje, dokaz i kontinuiteta i promjene. Za više od tisuću spomenika skrb vodi država, a ta je briga glavni prioritet irskog Ureda za javne radove i Nacionalne službe za spomenike Irske. Fotografije ovih spomenika važan su arhivski zapis o konzervaciji jer one ne samo da bilježe njihovu ljepotu već su i važan način praćenja šteta uzrokovanih erozijom, ekstremnim vremenskim prilikama, ali i posjetiteljima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije