Naslovnica Kultura Knjige

Istraživanje pokazalo da tržište knjiga napokon izlazi iz krize

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić najavio je podatke o početku oporavka industrije koja je doživjela težak slom
19. travnja 2018. u 15:07 1 komentara 293 prikaza
Zagreb: Noć knjige u Booksi
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Rezultati najnovijeg istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj koji će biti predočeni javnosti točno u podne 23. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na otvaranju Noći knjige bolji su od onih prošlih. Otkrio je to Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara, najavljujući sedmu Noć knjige.

Mišo Nejašmić Zajednica nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić na čelu nakladnika i knjižara

Pokreću novi projekt

Jedan od organizatora te manifestacije koju smo izvezli i u susjedstvo Nenad Bartolčić rekao je da se knjižarska mreža polako ali sigurno obnavlja. Stoga se čini da je budućnost knjige u Hrvatskoj, što je središnja tema manifestacije, ipak osigurana.

– Kako je broj knjižnica u Hrvatskoj dosegao plafon, baš kao i broj knjižara, moramo se okrenuti drugim načinima propagiranja knjige. Tako pokrećemo projekt Prijatelj knjige kako bi oni kafići, restorani i hoteli koji godišnje imaju barem pet programa posvećenih knjizi i policu s knjigama za čitanje dobili certifikat preporuke – veli Nejašmić koji i dalje najavljuje pritisak prema administraciji koja mora još snažnije podržati knjigu.

Bartolčić je istaknuo da će Noć knjige i ove godine postići rekorde jer se održava u tri stotine gradova i mjesta, a broj programa popeo se na 1200.

Dobrila Zvonarek iz NSK pohvalila se podatkom da je broj osnovnih škola koje sudjeluju u Noći knjige u odnosu na lanjsku godinu udvostručen.

– Lani je u programu sudjelovalo 96 osnovnih škola, a ove će godine sudjelovati njih 188. Tu je i natječaj Hrvatske udruge školskih knjižničara nazvan Baci knjigu u vremenski stroj – rekla je Dobrila Zvonarek spomenuvši da će na otvorenju manifestacije biti riječi i o Ugovoru iz Marrakecha koji se bavi dostupnošću knjiga za slijepe i slabovidne osobe te za one koje imaju teškoća u čitanju.

Oprost zakasnine?

Vanja Štalec iz Knjižnica grada Zagreba najavila je da će u Noći knjige sudjelovati 170 narodnih knjižnica iz 130 gradova i općina. Te knjižnice organiziraju humanitarnu akciju skupljanja knjiga za sigurne kuće za žene i djecu žrtve nasilja. Istaknula je i da Knjižnice grada Zagreba ne opraštaju zakasninu 23. travnja, no da ima narodnih knjižnica u Hrvatskoj koje nude i tu pogodnost svojim zaboravnim korisnicima.

Promotivni materijali Noći knjige ove su godine u znaku astronauta, pa se u predvorju NSK gradi raketa od knjiga. Zbog brojnih programa Noć knjige neće imati tiskani program.

PODUZETNIŠTVO U KULTURI Četiri milijuna kuna za knjižare Mišo Nejašmić MIŠO NEJAŠMIĆ Slom Algoritma izdavače je koštao čak 30 milijuna kuna Spektakularna Noć knjige u Hoću knjigu PROMO Spektakularna Noć knjige u Hoću knjigu
VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • Deleted user:

    Pa, i red je da knjiga nađe svoje mjesto pod suncem ovakve Države! Pouzdano znam mnoge mlade ljude koji "gutaju inozemne pisce" na stranim Svjetskim jezicima! Zašto baš i nema Hrvatskih knjiga, kao što nema ni Izdavačkih kuća, koje su ... prikaži još! netragom nestale još u doba Domovinskog rata! Znalo se naći na Inerliberu na velesajmu krasnih knjiga za cijenu slikovnice, sramotno niskim cijenama, pa su imale lošu prodaju! No, ako kažete da se situacija popravlja, to mnogo govori o nekim ljudima koji nisu digli ruke od knjige i viknuli "predajem se"! To su godine borbe, a govorim to iz nekad relativno dobre Izdavačke kuće August Šenoa, koje je valjda "morala propasti" iako je opstajala 30 godina bez većih stresova? Iako je bila u 100% vlasništvu radnika, poklonjena je don Bakoviću koji ju je uništio za šest mjeseci? Zamislite si, za pola godine! Obespravljeni radnici, bez ijedne dionice, završili na cesti?! Pa danas pričaju o "demokraciji" a vidimo samo onda i sada "krađu", a od demokracije nije ostalo ni "D"?!