Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODUZETNIŠTVO U KULTURI

Četiri milijuna kuna za knjižare

27.07.2017.
u 12:55

I Ministarstvo gospodarstva pomaže knjižarsku mrežu

Iako je jedno od najpopularnijih mjesta za organiziranje literarnih okupljanja i predstavljanja knjiga, zagrebačka Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića u srijedu je bila poprište neuobičajenog događaja. U knjižničarskom ugođaju našle su se čak dvije članice Vlade Andreja Plenkovića, i to potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Tema susreta s novinarima bio je natječaj za poduzetništvo u kulturi namijenjen izdavačima i knjižarima koji su zajedno raspisala dva ministarstva kako bi pomogla oporavak izdavača i knjižara koji su u krizi oko knjižara Algoritam MK izgubili tridesetak milijuna kuna.

Tako će ove godine izdavači i knjižari raspolagati s dodatnih četiri milijuna kuna o kojima je odlučivalo povjerenstvo u kojem su bili Marko Gjeldum, Simona Goldstein, Slavko Kozina, Stipe Buljan i Mihaela Majcen Marinić.

Na natječaj raspisan u lipnju stigla je 81 molba, a povjerenstvo je pozitivno riješilo njih 45.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da su među odobrenim programima i web-knjižare, ali tu su i sredstva za zapošljavanje u novopokrenutim knjižarama (tako za Hoću knjigu 167.000 kuna) te za promidžbene aktivnosti.

Ministrica Martina Dalić pozvala je izdavače i knjižare na veće korištenje sredstava Europske unije te izrazila zadovoljstvo što se Ministarstvo gospodarstva vratilo u zajednički projekt poticanja projekata u kulturi, iz kojeg je izašlo 2013. godine.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić zadovoljno je istaknuo da će do kraja ovog mjeseca čak devedeset posto nekadašnjih prodajnih prostora Algoritma MK ponovno biti u svojoj funkciji.

Ministarstvo kulture objavilo je i rezultate redovnog natječaja za poduzetništvo u kulturi od dva milijuna kuna.

Državnim sredstvima će se financirati renoviranje postojećih knjižara u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, ali i otvoriti nove knjižare u Bjelovaru, Zagrebu i Varaždinu.

VBZ je za natječaj za najbolji neobjavljeni roman dobio (samo) 25.000 kuna, no dobio je 150.000 kuna za razvoj knjižarske mreže. Znanje je dobilo 210.000 kuna za knjižare, a riječki Ex libris 200.000 kuna za svoj odličan antikvarijat.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
13:23 27.07.2017.

Potpore za otvaranje kniižara su račun bez krčmara. Nedostaju potpore kupcima - niže cijene, kao i stvaranje novih kupaca obzirom da stara garda ljubitelja knjiga izumire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije