Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mural posvećen smogovcima

I danas klinci znaju tko su Vrageci i koliko su se voljeli Dunja i Mazalo

25.04.2021.
u 10:49

Pokraj III. gimnazije, na lokaciji na kojoj su se snimali kultni Smogovci, otkriven je mural umjetnice Mije Matijević.

Tri romana Hrvoja Hitreca i televizijska serija o Smogovcima, u režiji Milivoja Puhlovskog i u produkciji nekadašnje Televizije Zagreb, postigli su enormnu popularnost i zbog svoje čitanosti i gledanosti obilježili djetinjstvo naraštaja koji je u bivšoj državi stasao kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina. Ipak, zanimljiv je fenomen da i današnji klinci jako dobro znaju tko su Vrageci iz Naselka, kakve sposobnosti ima Bongo, tko uvijek ima prste u pekmezu i da su Dunja i Mazalo hrvatski Romeo i Julija. Hitrec je stvorio svevremenski predložak, serija je likovima dala vizualni identitet i opću popularnost pa ne čudi da su baš Smogovci izabrani kao motiv za prvi u nizu zagrebačkih murala koji populariziraju čitanje, zbog čega je i otkriven javnosti na Svjetski dan knjige.

Nalazi se na križanju Bužanove i Kušlanove ulice u Zagrebu, pokraj III. gimnazije, na lokaciji na kojoj su Smogovci i snimani, likovi su prikazani kako koračaju ulicom kao na uvodnoj špici serije i uz taktove glazbe iz slavnog vesterna “Sedmorica veličanstvenih” (1960.), a njegova je autorica slikarica Mia Matijević, rođena 1995., dakle puno nakon najveće popularnosti Smogovaca.

– Dok slikam ovdje, vidim da su i mala djeca upoznata sa Smogovcima. Svi ih prepoznaju. A i moja inspiracija dolazi iz doba kad sam ih gledala kao dijete. Zbog ovog murala nastala je neka ugodna komunikacija sa stanovnicima ovog kvarta i to mi je najdraži dio rada – kazala je medijima Mia Matijević. Autorica je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2020., primarno se izražava u mediju slikarstva, a do sada je izlagala na tri samostalne i brojnim skupnim izložbama. Dobitnica je četiriju Rektorovih nagrada, dviju pohvala Akademije likovnih umjetnosti, nagrade publike na projektu Erste fragmenti i dviju sveučilišnih stipendija za darovite studente.

Na predstavljanju murala pojavio se i Hrvoje Hitrec, i sam začuđen univerzalnošću likova koje je stvorio davne 1976.

– Dan-danas o toj se seriji i knjizi govori kao o kultnoj i legendarnoj, to je fenomen. Neki dan mi je djevojka od 15-ak godina rekla da je Smogovce gledala 15 puta u posljednjih nekoliko godina – kazao je HRT-u iznenađeni Hitrec.

Planirano je da mural bude dugačak 20 metara i, uz ovu predstavljenu, sadržavat će još dvije scene, a vrijeme završetka najavljeno je za kraj svibnja. Pokretači ove inicijative su HDLU u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara HGK i organizatorima Noći knjige, a krajnji je cilj potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima iz knjiga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije