Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Hrvatski glazbenici prosvjeduju protiv Hloverkinog "Otvorenog"

Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika oštro prosvjeduje protiv izjava Hloverke Novak Srzić izrečenih u emisiji "Otvoreno". Glazbenicima su sporne njene izjave o autorskim pravima i Glazbenoj proizvodnji HRT-a.
14. lipnja 2010. u 12:44 17 komentara 6 prikaza
hloverka novak srzić
Foto: arhivska slika

Ugledni violinist Goran Končar, predsjednik Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, oštro prosvjeduje protiv izjava Hloverke Novak Srzić u emisiji "Otvoreno" od 10. lipnja. U prosvjedu koji podržavaju druge glazbeničke udruge Končar optužuje i gospođu Srzić za lošu organizaciju, nered, programske i poslovne promašaje koji su doveli HRT u tešku situaciju. Končar smatra da je za krizu HRT-a daleko odgovornija gđa Srzić, nego u emisiji prozvani orkestri HRT-a čiji članovi, iako fakultetski obrazovani, imaju najlošije koeficijente za izračun plaća na HRT-u.

"Kompletan trošak Glazbene proizvodnje je na razini svega 2,7 posto prihoda HRT-a, daleko niži nego u nekim drugim javnim kućama koje također u svojim sastavima imaju glazbenu proizvodnju, poput BBC-a", piše Končar.

Končara i druge glazbene udruge zasmetalo je i spominjanje zaštite intelektualnog vlasništva i izdavajanja HRT-a za hrvatski film u kontekstu štednje u toj velikoj medijskoj kući.

"HRT kao i sve ostale javne, ali i privatne radijske i televizijske kuće dužan je poštivati Zakon o autorskim i srodnim pravima te plaćati naknadu za tuđe intelektualno vlasništvo koje koristi u svojim programima, pa bila to glazba, film, serija, odnosno licenca za emisiju, pravo na prijenos sportske priredbe ili bilo koji drugi programski sadržaj", piše Končar.

I zaključuje da, kada bi najčešće nekompetentni ljudi koji su HRT-om godinama upravljali, poput gđe Srzić, razumjeli vrijednost Glazbene proizvodnje i znali koristiti arhivu i sve resurse kojima HRT raspolaže, uključujući tu i orkestre HRT-a, zasigurno HRT danas ne bi bio u situaciju u kojoj se našao.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • praseca gripa:

    Sto ste cekali dosad? Doduse,bolje ikad nego nikad. Mi gledatelji se pjenimo i prosvjedujemo,ali nas nitko ne uzima za ozbiljno. Ja sam toliko sretna da se javio netko kompetentan,uvazen i pametan. Bas vam hvala umjetnici!

  • -obrisani-:

    http://www.vecernji.hr/vijesti/kosor-unatoc-potpisima-necemo-odustati-izmjena-zor-a-clanak-154892 OVO JE VIEST ZA NASLOVNICU

  • Kakma:

    Sto sve nije ta vjestica,postavljena od Sanadera,upropastila.Dovesti nju,natrag iz TV Nove u HRT ,moze samo kriminalac.